Efter en løbende dialog mellem Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen har sidstnævnte lanceret en række præciseringer af 'Lov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg'.

Der er tale om en lang række af punkter, hvor det nu bliver klarlagt, præcist hvad der menes i loven. Hos Landbrug & Fødevarer kalder man det for et meget positivt skridt for landbruget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter en god dialog mellem Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen, er det nu sådan, at der er et fælles syn på, hvad vi rådgiver om, og hvad de så kontrollerer, forklarer Vibeke F. Nielsen, der er kvægkonsulent hos Seges.

Det er stadig overgangsordningerne, der definerer, hvornår de enkelte krav vil gælde, men afklaringen understreger, hvordan bestemmelserne vil blive kontrolleret, efterhånden som de træder i kraft.

Forlænget levetid

Et af hovedpunkter på listen af præciseringer er, at overgangsperioden for krav til længden af sengebåse forlænges med fem år indtil 1. juli 2034. Det betyder, at perioden for krav til henholdsvis længde og bredde nu er ens.

- Det er meget positivt, at staldenes levetid er blevet forlænget med fem år. Erhvervet er jo presset, så det kommer til at betyde meget, siger Vibeke F. Nielsen.

Derudover er der også en ændring i kravet om kobørster. Fremover gælder det først og fremmest i større staldafsnit og således ikke i mindre staldafsnit som enkeltkælvningsbokse og sygebokse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft Fødevarestyrelsen med ude og besøge besætninger, og de kunne jo også godt se, at det ikke giver bedre dyrevelfærd, at montere en kobørste i en lille enkeltkælvningsboks. Der er kommet en bedre sammenhæng mellem dyrevelfærd og økonomi med disse præciseringer, siger Vibeke F. Nielsen.

På listen af præciseringer berører man også emner som kravet om at ko og kalv skal opholde sig sammen i minimum 12 timer, fleksible kælvningsbokse og opmåling af vandkar. Du kan finde den fulde liste hos Landbrug & Fødevarer.