- Vi skal helt tilbage til 1975-1976, for at vi har oplevet noget lignende som denne sommer. Sådan siger Steen Bitsch, direktør for Vestjysk Andel, til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Steen Bitsch spår, at tørkens indflydelse på høsten vil ramme især svineavlere og kyllingeproducenter. Men det er ikke den eneste faktor, som spiller ind på avlernes situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I efteråret sidste år blev der ikke sået mere end to tredjedele af den hvede, der skulle sås på grund af det våde efterår. Mange valgte i stedet at så vårbyg; men hvede giver tre tons højere udbytte pr. hektar end vårbyg, så det potentiale manglede, siger han til mediet og tilføjer:

- Vårbyggen nåede at blive ganske veletableret, men mange steder - dog ikke alle - fik den ikke vand nok. Nogle steder var udbyttet udmærket, men andre steder blev det meget lavt.

Hvis Vestjysk Andel skal være importør i stedet for eksportør af korn, så betyder det en ekstraomkostning for transport af kornet. Og den regning lander hos landmændene, siger Steen Bitsch, der krydser fingre for et fugtigt og lunt efterår, så efterafgrøderne kan give et godt udbytte for landmændene.