Enhedslistens landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding har stillet miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen en række kritiske spørgsmål omkring dyrevelfærd i svinestaldene.

Hun ønsker blandt andet at vide, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke i et eneste tilfælde i velfærdskontrollen for 2014 er skredet ind overfor halekupering. Maria Reumert Gjerding henviser til, at cirka 98 procent af danske grise halekuperes, selv om rutinemæssig halekupering er forbudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun ønsker samtidig en redegørelse for, hvordan der fra de danske myndigheders side er fulgt op på den påtale, som EU's inspektionsmyndighed kom med i 2010 efter konstatering af, at der i Danmark foretages rutinemæssig halekupering, og at de danske myndigheder ikke foretager den fornødne og korrekte kontrol.

Påfaldende

Ud over det peger Enhedslistens ordfører også på problemer med manglende efterlevelse af regler om rode- og beskæftigelsesmaterialer og/eller plads til slagtesvin:

- Det er meget påfaldende, at man i dyrevelfærdskontrollerne overhovedet ikke har fundet nogle af de meget velkendte problemer, vi ved, der er derude omkring dyrevelfærd. Det handler om, at søerne har for lidt plads, manglende beskæftigelsesmaterialer til dyrene og hvad der gøres for at undgå halekupering. Der bliver jo helt rutinemæssigt halekuperet hos stort set alle de konventionelle producenter, men alligevel har man intet sted fundet problemer i forhold til beskæftigelsesmaterialer og plads, der er de vigtigste ting, man kan tage i anvendelse, for at undgå at halekupere. Det virker som om, kontrollanterne lukker øjnene for nogle af de største dyrevelfærdsmæssige problemer, vi ved, der er ude i svinestaldene, siger Maria Reumert Gjerding til Maskinbladet.

For lidt plads

Hun henviser også til, at en stor del af søerne har så lidt plads i deres bokse, at de er nødt at hvile hovedet på fødetruget:

- En tidligere undersøgelse viste, at 13 procent af søerne var så store, at de simpelthen ikke kunne være i boksene. Det er også i strid med lovgivningen, hvor der står, at søerne skal have plads nok til at kunne hvile og rejse sig uden besvær. Vi ved, at der er problemer, men det er tilsyneladende overhovedet ikke faldet kontrollanterne i øjnene, siger Maria Reumert Gjerding, der vil have ministeren til at indskærpe over for kontrollanterne, at de skal holde øje med de nævnte problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke acceptabelt

Hun erkender, at bedre forhold i svinebesætningerne vil betyde større udgifter og dermed højere priser for svinekødet, men samtidig siger hun:

- Det må aldrig blive acceptabelt, at vi holder dyr på en måde, der ikke er dyrevelfærdsmæssigt i orden. Det er også det, der skinner igennem i form af det meget høje antibiotikaforbrug. Vi giver dyrene så ringe levevilkår, at vi er nødt til at kompensere med medicin. I stedet må vi sikre, at dyrene i staldene har det ordentligt, slutter Maria Reumert Gjerding.