Jan E. Jørgensen fra Venstre har bedt fødevareminister Dan Jørgensen (S) redegøre for, hvordan man bedst kommer problemet til livs med, at landmænd og vognmænd "gentagne gange mishandler svin til trods for sanktioner".

Ministeren henviser til, at han har opfordret branchen til at iværksætte yderligere initiativer med henblik på at reducere forekomst af slagmærker, og at branchen - Landbrug & Fødevarer, slagterierne og dyretransportvirksomheder - har givet tilsagn om at ville iværksætte en række konkret initiativer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder dels styrket undervisningsfokus i AMU-systemet på, hvorledes chaufføren kan drive dyrene frem på en skånsom måde samt information i nyhedsbreve og videoguides på flere sprog om opmærkning og udtagning af svin samt udleveringsfaciliteter i besætninger, som stilles til rådighed for transportbranchen.

Målrettet kontrol

Der skal også ske en opfølgning ved slagterierne overfor leverandører, der leverer mere end et svin med menneskepåførte mærker, og i de tilfælde, hvor der konstateres gentagne leveringer af dyr med slagmærker, vil der ske anmodning til landmanden om i samarbejde med en dyrlæge at opstille handlingsplan for at forhindre nye tilfælde.

- Fødevarestyrelsen har forsikret mig om, at man vil fortsætte den målrettede kontrol på slagterierne. Desuden oplyser styrelsen, at der løbende vil være kontakt med branchen med henblik på at følge op på deres tiltag, oplyser

Dan Jørgensen.