Når 19 ud af de 20 slagtesvineproducenter med de bedste bundlinjer i DB-Tjek i andet halvår 2009 er leverandører til danske slagterier, rokker det pludselig ved en af de "sandheder", som næsten er gået i selvsving i debatten om den dårlige økonomi i dansk svineproduktion.

Det har næsten fremstået som en kendsgerning, at der er meget bedre økonomi i at levere svin til Tyskland end til de danske slagterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu skal man selvfølgelig huske, at tal i et skema ikke nødvendigvis fortæller en utvetydig sandhed. Sådan er det også med opgørelserne i DB-Tjek.

Er de bedrifter, der er med i DB-Tjek, overhovedet repræsentative for den samlede danske svineproduktion? Får de, der leverer til Tyskland, overhovedet lavet DB-Tjek? Hvordan ser billedet ud set over en længere periode?

Det er blot nogle af de relevante spørgsmål, som kan rokke ved tallene.

Men det er ikke desto mindre interessante tal, fordi DB-Tjek sammenligner økonomiske resultater frem for afregningspriser, som på grund af forskellige principper og forskellige omkostningsstrukturer kan give anledning til en evig diskussion om, hvor det er bedst at levere sine grise.

Og i sidste ende handler det om, at forretningen skal give overskud. Det er det, man kan betale regninger med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyheden om resultatet af DB-tjek giver således anledning til fornyede overvejelser mange steder og kan måske være med til at give fornyet optimisme hos de danske svineproducenter og på andelsslagterierne.

Det er en optimisme, som utvivlsomt kan få ekstra vind i sejlene efter de seneste ugers konstante stigninger i noteringen. I skrivende stund er Danish Crowns svinenotering steget seks uger i træk, og den er forbedret med mere end 25 procent siden årsskiftet. Det er til at tage at føle på og må gøre det lidt lettere for de danske svineproducenter at tale med bank og foderstof og andre leverandører.

Desværre har det stået skidt til så længe, at der rundt omkring er mange huller at fylde, før der bliver overskud til nye investeringer og fremadrettede tiltag.

Men hvis den flotte notering holder sig længe nok, kan det godt gå hen og blive en god sommer i landbruget og i de mange følgeerhverv.