Den store gødningssag hvor Bæredygtigt Landbrug har stævnet staten, havde første dag i Vestre Landsret i går.

Det første retsmøde blev en lang og sej omgang, hvor de over tusinde siders bilag var et bevis på sagens kompleksitet. Undervejs så dommeren flere gange lettere opgivende ud, når meget komplekse dokumenter blev fremlagt af de to advokater, og han opfordrede også til at stille enkle spørgsmål til dagens første og eneste vidne, Carl Åge Pedersen fra Seges, så svarene forhåbentlig også ville blive enkle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag fortsætter sagen, og der er i alt afsat fire dage til behandlingen af gødningssagen, der kan få vidtrækkende konsekvenser for dansk landbrug. Det ventes, at der falder i dommen omkring fire uger efter sagens afslutning i Vestre Landsret.

Ganske banalt

Efter retsmødet var Bæredygtigt Landbrugs direktør Bjarne Nigaard tilfreds ovenpå på en dag, som for den uindviede virkede voldsomt kompliceret, men som ifølge direktøren faktisk ikke er det.

- Det er væsentligt at huske på, at det her egentligt er meget banalt. Skal man give gødning til planter efter det de biologisk og fagligt har behov for, eller skal man give gødning til planter ud fra en matematisk beregningsmodel, siger Bjarne Nigaard og forsætter:

- Og det store spørgsmål var så i dag, at mens vi finder ud af hvilken af de to ting, der er mest fornuftigt og rimeligt både miljømæssigt og fagligt, skal vi så blive ved med at bruge den gamle modelberegning, eller kan vi godt gå lidt tættere på det, der er det reelle biologiske behov og bruge det, der hedder det økonomisk optimale.

Især under vidneafhøringen var der stor spørgelyst fra dommerne, og det er noget som Bjarne Nigaard var meget tilfreds med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes der, alvoren til trods, er en jovial stemning i salen, og det er tydeligvis nogle dommere, som både har plads til, at der er lidt humor og lidt spræl, men også spørger ind til vigtige ting og prøver at forstå, hvordan det her nu skal tolkes. Det er selvfølgelig betryggende, at de gør alt hvad de kan for at forstå det rigtigt. Det glæder mig, siger han.

Retssagen fortsætter frem til fredag d. 22. maj med flere vidneafhøringer og de to advokaters procedurer. Maskinbladet er til stede i retssalen, og vi opdaterer naturligvis, hvis der er nyt i sagen.