Da Henrik Jessen, daglig leder af Marielyst Skovservice ved Horsens, tidligere på året stod for at skulle investere i en ny skovningsmaskine, faldt valget på Komatsus nye otte-hjulede model 931XC, som importeres af Helms TMT-Centret. Og det var der flere årsager til.

- Komatsu'en er efter min mening bygget op på den rigtige måde, og den har med sin 360-graders vending en stor arbejdsradius. Derfor var det sådan set et naturligt valg, fortæller Henrik Jessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man køber sådan en maskine til flere millioner kroner, så er det vigtigt, at man kan regne med service og support bagefter.

Daglig leder Henrik Jessen

Marielyst Skovservice

Men andre elementer havde selvfølgelig også indflydelse på maskinvalget.

- Når man køber sådan en maskine til flere millioner kroner, så er det vigtigt, at man kan regne med service og support bagefter. Og det har Helms TMT-Centret tidligere bevist. Samtidig er den forventede gensalgspris også med i overvejelserne, siger han.

Mere stabilitet

En skovningsmaskine skal fungere godt i stejlt terræn og være stabil. Komatsu 931XC har fået otte hjul, og den er bygget op omkring Komatsus velafprøvede chassiskoncept med en fast styremidje og en pendulerende bagaksel, en særskilt tiltning af kran og førerhus samt Komatsus load-sensing stabilisator.

Den pendulerende bagaksel på modellen forbedrer stabiliteten samt styrker jordkontakt og et lavere tyngdepunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komatsu skovningsmaskiner har kran og kabine til at følge hinanden, ligesom de altid står vandret - også på skråninger. På den måde opretholder man svingkræften selv på skrånende terræn. Det er samtidig med til hele tiden at have en ligelig vægtfordeling på alle hjul. Det giver færre skader i skovbunden - noget der er meget fokus på i disse år på grund af de ofte våde forhold. Den øgede stabilitet, 3PS systemet og fordelene med at kranen er nivelleret betyder, at maskinen konstant har alle kræfter i behold.

Komatsus tre-pumpehydraulik er en anden grund til, at den nye skovningsmaskine er så effektiv. Det smarte design af det hydrauliske system betyder, at operatøren kan udføre flere opgaver på samme tid og opretholde en betydeligt højere produktionshastighed og samtidig reducere brændstofforbruget.

Den nye Komatsu 931XC har en kraftig Stage IV Final motor, der opfylder emissionskrav og reducerer brændstofforbrug. Samspillet mellem motor, styring og den power-optimerede transmission gør det muligt for den hydrostatiske transmission at udnytte motorens effekt fuldt ud, det giver fordele på stejle skråninger og i vanskeligt terræn.

Nyt produktprogram

Ifølge partner Kristian Helms, Helms TMT-Centret, er salget af virksomhedens skovmaskiner øget markant de senere år. Virksomheden har haft importen af Komatsu skovmaskiner gennem mere end 10 år, og mærket er ifølge Kristian Helms inde i en rivende udvikling med et næsten nyt produktprogram med mange unikke løsninger.

- Vi har det seneste år leveret flere Komatsu skovmaskiner end nogensinde før, og ikke nok med det, så er der fem nye maskiner på vej hjem fra fabrikken til levering i den kommende tid. Det er en blanding af skovningsmaskiner og udkørermaskiner, siger Kristian Helms.