Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kølster: Kan vi have lov til at være enige om klimaet?

Af Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening - 24. maj. 2019 KL. 10:21

Per Kølster vil opfordre BL til at lade den sværtende pen blive i blækhuset.

I læserbrev af d. 22 maj med overskriften ?Brug begge sider af kassebogen i klimaregnskabet? klager Alfred Tværsig Olesen, bestyrelsesmedlem i Landsforening Bæredygtigt Landbrug (BL) over at Økologisk Landsforening (ØL) har forhørt sig hos politikere om, hvordan de vil hjælpe landbruget med klimaomstilling, herunder om klimaregnskaber.

Kritikken går på, at ØL ikke har gjort meget ud af de positive elementer i landbrugets klimaregnskab - f.eks. massiv binding af kulstof.

Kritikken er fejlplaceret.

Klimaregnskaber indeholder samtlige positive bidrag fra landmænd til klimaindsatsen. Økologisk Landsforening har i al vores kommunikation, i vores klimaplaner fra 2009 og 2018 og vi er i alle vores dialoger med politikere gået i offensiven for, at alle landmænd får kredit for den kulstofbinding, som landbruget står for. Endda belønning for det.

Vores klimahandlingsplaner, som vi laver hos mange landmænd, og forslag til model for Balanceret Klimaregnskaber, indeholder netop alle de elementer, der trækker både op og ned i klimaregskabet, også kulstofbinding.

Foreningens tilgang har netop været at fremhæve de mange positive klimainitiativer og løsninger i landbruget. Og det at gøre landmænd til "klimahelte2 er også en formulering vi bruger, ligesom ATO.

På den anden side, mener vi ikke, at hverken økologisk eller konventionel produktion er i mål med klimaet endnu. Så "klimahelt"-titlen er noget, vi sammen kan stræbe efter. Resultater for klimaet kommer ikke af harske debatindlæg med nogle få tal og påstået heltestatus. De kommer af, at alle landmænd arbejder med klimaindsatser, -regnskaber og -forbedringer.

Jeg vil opfordre BL til at lade den sværtende pen blive i blækhuset og bruge kræfterne på at arbejde konstruktivt for reelle klimahandling i dansk landbrug. I denne sag og flere andre er vi naturlige allierede.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame