På onsdag rejser to 6. klasser fra Sølvgades Skole i indre København mod Jylland for at prøve kræfter med landmandslivet. 20 Arla-landmænd fra hele Midt- og Nordjylland åbner deres gårde i tre dage for de københavnske skolebørn, som skal bo to og to hos landmændene og deres familier. Børnene skal lære om de daglige rutiner hos en mælkeproducent og blive en del af hverdagen på gården.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi vil som Danmarks største fødevareproducent gerne bidrage til, at børn og unge får en god forståelse af, hvordan vi producerer fødevarer, og hvor madvarerne i supermarkedet stammer fra. Landbruget er et vigtigt erhverv i Danmark og en af grundstenene i vores samfund. Derfor er jeg glad for at se, at Junior Landmand-initiativet, der sidste år startede som et pilotprojekt, fortsætter i år med dobbelt så mange landmænd og skolebørn, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

I år bredes Junior Landmand-initiativet til både at dække Midt- og Nordjylland, så endnu flere børn kan få et indblik i livet som landmand. Og det er nødvendigt med en kulturudveksling mellem land og by. Siden 2010 er andelen af danske børn under 18 år, der bor på landet, faldet med 20 procent fra 180.000 til 145.000 børn. Initiativet er derfor et vigtig bidrag til at give bysbørn en bedre forståelse for dansk landbrug. Og nysgerrigheden for landbruget blandt børnene er stor.

- Junior Landmand skal bidrage til at mindske kløften og fordommene mellem by og land. Børnene bliver klogere på livet på landet og får en sjov og lærerig oplevelse. Og landmændenes udbytte er mindst lige så stort, når de får et indblik i børnenes hverdag i København langt væk fra natur og dyreliv, siger Jakob B. Knudsen.

Skal lære af hinanden

I løbet af skolebørnenes besøg på de 21 gårde vil de stifte bekendtskab med gårdens daglige rutiner med alt fra morgenmalkning til fodring af køerne og måltider med landmandsfamilien. Børnene skal også en tur forbi Brabrand Mejeri og lære om, hvordan mælken fra gårdene forældes til eksempelvis yoghurt.

Anne og Michal Jokumsen, der er medindehavere af gården Brunbak I/S i Lemming nær Silkeborg, er blandt de landmænd, som er med i Junior Landmand, og familien får de to københavnske skolebørn Mathilda og Sille på besøg. Ægteparret og deres tre børn glæder sig blandt andet til at give børnene et ægte billede af, hvordan landbrug anno 2018 foregår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at børnene vil få en forståelse for, hvorfor vi gør, som vi gør. Vi kan blandt andet vise dem, at ganske almindelig mælkeproduktion kan levere en god vare samtidig med, at vi behandler dyrene godt. De børn, der besøgte os sidste år, blev i hvert fald meget overraskede over, hvor godt dyrene egentlig har det. På den måde håber vi, at de kommer af med nogle af deres fordomme og tager hjem med et mere naturligt billede af, hvordan et landbrug fungerer, siger Michal Jokumsen, der igennem 18 år har været andelshaver i Arla.

Programmet for de to københavnske skolebørn er allerede lagt, og det bliver bestemt ikke kedeligt at besøge Brunbak.

- Vi glæder os til at lade børnene blive en del af vores familieliv og vise dem, hvordan vi lever. Og så glæder vi os selvfølgelig også til at høre om deres hverdag. Vi har en gisning om, hvordan det er at bo i en lejlighed midt i København, men det bliver helt sikkert spændende at lære, hvordan deres liv rent faktisk er, siger Michal Jokumsen.