Det har længe været kendt blandt klovbeskærere, at brugen af formalin i fodbade mod klovsygdommen digital dermatitis kan give alvorlige gener som åndedrætsbesvær og i sidste ende kan være kræftfremkaldende for de mennesker, der arbejder i stalden. I flere omgange har Dansk Klovbeskærerforening opfordret sine medlemmer at nægte at beskærere, hvis landmanden bruger formalin.

- Jeg har mange gange og ved flere lejligheder sagt til mine medlemmer, at de skal boykotte landmanden, hvis han ikke vil benytte andre midler til fodbade. Vi vil ikke sætte vores helbred på spil, siger Kaj Andersen, formand for Dansk Klovbeskærerforening, der repræsenterer 80 medlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får dampene i hovedet, når vi beskærer. Jeg har flere gange selv oplevet åndedrætsbesvær, og jeg har hørt eksempel på en kvindelig medhjælper, som fik næseblod efter at have arbejdet med fodbadene, fortæller formanden.

Udluftning ikke nok

Flere landmænd og klovbeskærere er de seneste år blevet opmærksom på, at formalin kan give alvorlige gener som åndedrætsbesvær, kløe i ansigtet, tør mund og hals, når beskæreren står bøjet over kloven og beskærer. Selv flere uger efter koens fodbad med formalin, frigives dampene ved beskæringen af kloven.

- Heldigvis er brugen af formalin ikke så udbredt længere, men vi ser det stadigvæk rundt i landet. En af mine største kunder fik for 5 år siden det råd af en kvægkonsulent, at stalden havde nok udluftning, så fodbadene ikke var farlige for personalet. Det er ikke rigtigt, siger klovbeskærerformanden.

Kaj Andersen deltog sammen med andre klovbeskærer på Den 3. Klovbeskærerkonference i Billund i starten af oktober og her blev det understreget af den tyske veterinærprofessor Dr. Andrea Fiedler, at formalin kan være kræftfremkaldende.

Workshop om fodbade

Andrea Fiedler har selv praksis i Tyskland med speciale i klovsundhed og underviser på dyrlægeuddannelsen på universitet i München.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Palle Fjord Thomsen fra KVK Hydra Klov var arrangør af klovkonferencen og deltog i workshoppen .

-Det er underligt, at man stadig bruger formalin i fodbade. Det er beviseligt, at det ikke har nogen effekt. Tværtimod kan stoffet give ætsninger på koens hud, og dampene kan skade landmanden, når han blander det op, fortæller Palle Fjord Thomsen.

Formalin er ikke forbudt at købe i Danmark og kan købes i foderstoffer og i webshops uden kontrol. I andre lande i Europa, bl.a.Tyskland og Holland har landbruget et mere afslappet forhold til formalin, som er mere udbredt.

Forsker ved Institut for Klinisk Veterinær Medicin, Nynne Capion, forstår ikke at landmænd fortsætter med skrappe midler som formalin og kobbersulfat, når der findes gode alternative, der ikke er farlige for koen og mennesker.

- De studier, der er lavet, viser at andre produkter til fodbade, som f.eks. 4 hooves, Easy Stride og andre, har den samme eller bedre effekt på digital dermatitis, siger lektor Nynne Capion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syge medarbejdere

I kvægbesætningerne det sønderjyske oplever klovbeskærer Curt Jacobsen i Tinglev flere gang om året, at han må sige nej til jobbet hos en landmand som bruger formalin. Han er også flere tyske kunder lige syd for grænsen, som ligefrem bliver anbefalet i fagblade, at bruge formalin i fodbade.

- Vi siger, at der skal gå minimum 4 uger efter fodbad, før vi vil beskærere. Hvis vi mærker det mindste ubehag, så kører vi hjem. Jeg har selv oplevet prikken og stikken i ansigtet, tør næse og hals. Men andre er meget hårdere ramt af dampene, fortæller Curt Jacobsen, Tinglev.

Flere gange er nogle af Curt Jacobsen medarbejder blevet syge med opkast og diarré og har sygemeldt sig i flere dage efter en opgave i en besætning.

- Jeg oplever vel omkring 6 gange om året, at vi er tvunget til at sige fra overfor landmanden, fortæller klovbeskæreren.

Det ærger Curt Jacobsen at landmædene tyer til formalin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis landmanden er påpasselig og flittig, så kan helt almindelig vand og sæbe holde sygdommen væk. Jeg kalder det dårligt mangement og dovenskab.