Slamsugerne og -spulere vinder for alvor frem hos Gøma i Viborg. Den danske specialforhandler af blandt andet slamsugere og møgspredere til landbruget satte for godt to år siden for alvor skub i markedsføringen af slamsugerne, selv om de reelt har produceret dem siden 2008.

Markedsføringen har nu også fået en helt konkret effekt. Således er der fuld tryk på i produktionen i Viborg, hvor der i skrivende stund er tre slamsugere undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er ikke i tvivl om, at det har bredt sig i kloak- og entreprenørbranchen, at kloak er blevet en stor del af vores forretning. De sidste 3-4 år er det gået stærkt. Meget er båret af specifikke kundeønsker, og vi synes selv, at vi kan bygge nogle stærke og driftsikre maskiner, siger Karsten Kammer, salgschef hos Gøma.

Kundetilpasninger

Man behøver ikke at lede med lys og lygte efter forklaringen på udviklingen, for den er ganske ligetil. Gøma kan bryste sig af at have mere end 40 års erfaring med opbygninger, renoveringer samt konkrete ombygninger af gyllevogne, spulevogne, mv. En viden, som tidligere havde landbruget som sit primære fokus, men som i dag også har fundet en kundegruppe hos eksempelvis kloakentreprenørerne.

- Vi har en lang tjekliste ved bestillingen, hvor kunderne har mulighed for at tilpasse udstyret præcist, som de ønsker. Hvordan skal kammeret tilpasses, ruller, kraner mv. Mens maskine endnu er umalet, kan alt justeres. Vi bruger meget tid på dialogen med kunden, og der er kundekontakt gennem hele forløbet, påpeger Karsten Kammer.

Hen af vejen opstår der også kundeønsker, som ender med at blive en mulighed for andre kunder. Eksempelvis skulle en kunde bruge en slange til indsugning af vand, hvor der kom tre filtre på. Den mulighed er nu tilgængelig for alle andre kunder, idet Gøma har tilføjet den option på bestillingslisten.

Den slags tilpasninger er åbenbart noget, som kunderne sætter pris på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har solgt et stort antal slamsugere i løbet af de sidste to år, understreger Karsten Kammer.

Lige nu er ordrebøgerne fulde til efter sommerferien, når vi taler spulere, og det overstiger forventningerne.

- Jeg havde ikke troet, at vi skulle lave så mange vogne. Der er en klar tendens til, at kunder i landbruget ønsker enakslede opbygninger, hvorimod kloakmestre ønsker toakslede opbygninger, siger salgschefen.

Som en konsekvens af den øgede efterspørgsel udvider Gøma sine monteringsfaciliteter med cirka 1.200 kvm. som efter planen skal stå klar til sommer.

Ligelig fordeling

Førhen aftog de danske maskinstationer 80-90 procent af Gømas produktion. Nu er kloakmestrene og entreprenørerne også kommet med i kundekartoteket, og i dag er kunderne mere ligeligt fordelt mellem landbrug og entreprenører. Der kommer hele tiden nye kunder til, og hovedparten af dem er for tiden fra kloak- og entreprenørbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver godt med arbejde til de 40 folk, som Gøma beskæftiger i Viborg samt 20 i Sverige. Gøma har desuden sin egen landsdækkende serviceafdeling.