Flere danske landmænd har i Østeuropa set produkter som Aventrol og Spodnam anvendt i vinterraps. Produkterne, der populært omtales som ”klister”, har været på det internationale marked i cirka 40 år og anvendes i flere forskellige afgrøder. Først de senere år er de forsøgt anvendt herhjemme og har indgået i Landsforsøg i frøgræs og vinterraps.

Formålet med brug af Spodnam eller Aventrol i vinterraps er at forbedre skulpestabiliteten og dermed reducere spildet. Spild ved høst afhænger af vejrforholdene, høsttidspunktet og af om afgrøden er ensartet moden, ligesom der også kan være sortsforskelle. Produkterne er især relevante, hvor der er taget en beslutning om at nedvisne rapsen med glyphosat og høste direkte. Der er kun lavet få forsøg med produkterne, og resultaterne er meget varierende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Brug af produkter som Aventrol og Spodnam må derfor betragtes som en forsikring mod sen høst og dermed større risiko for dryssespild.

Læs mere om brug af Aventrol og Spodnam i det nyeste nummer af Agrologisk, der udkommer fredag den 8. juni. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.