Mange mælkeproducenter holder klar ved startlinjen med bundgas og venter bare på grønt lys til at kunne producere mere mælk. Problemet er, at der først kommer grønt lys til april 2015. Indtil da skal man nærmest træde på bremsen for ikke at få kæmpe udgifter til betaling af kvoteafgift på grund af overproduktion. 200 millioner kroner i år - og måske det dobbelte til næste år - samlet for branchen. Det skriver Hans Jeppe Andersen, Jysk Landbrugsrådgivning i den kommende udgave af Bovi, som udkommer den 19/4.

- Truslen om en fordobling af kvoteafgiften bygger på en fremskrivning af mælkeydelsen med et par procent - et ikke urealistisk scenarie. Dog med et uændret antal malkekøer ifølge Susanne Clausen, chefkonsulent for Kvæg på Videncentret for Landbrug, lyder det fra Hans Jeppe Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens der på kort sigt skal tages stilling til, hvordan kvoteudnyttelsen sker bedst muligt, peger Hans Jeppe Andersen på, at der også skal tages stilling til, hvordan mælkeproduktionen på lidt længere sigt skal tilrettelægges og udvikles.

- Trods gode økonomiske udsigter er der jo andre faktorer, der kan virke begrænsende, blandt andet miljølovgivning, finansiering og nu også lov om hold af malkekvæg, som indfases fra i år. Og som fælles målsætning for det hele: En robust økonomi og bundlinje, der kan tage nogle stød, uden at det hele bryder sammen, understreger han.

Læs mere i den nyeste udgave af Bovi, der udkommer lørdag den 19. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnementer kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.