Kina er nu det fjerde største marked for økologi på verdensplan. I 2016 blev der handlet økologi for hele 44 milliarder danske kroner. Det er en stigning på 25 procent i forhold til året før. Det viser nye tal fra den internationale rapport 'The World of Organic Agriculture', der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tallene viser med al tydelighed, at det fortsat er nødvendigt med fokus på økologieksport til Kina, da det er et marked i voldsomt vækst. Flere af vores store virksomheder har da også allerede godt gang i eksporten derud. Vi skal dog ikke glemme nærmarkederne Tyskland og Frankrig, som hhv. er det næststørste og tredjestørste økologimarked i verden.

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM - Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 290 milliarder danske kroner i 2016. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med omkring ti procent i 2016 til omkring 600 milliarder danske kroner.

Fortsat verdensmestre

Tallene viser også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen kun var 8,4 procent, hvilket er lavere end den danske.

- Så der er stadig god grund til at glæde sig herhjemme, for Danmark er fortsat det land i verden, der har den største økologiske markedsandel. Tallene viser, at den i 2016 var på hele 9,7 procent, siger Kirsten Lund Jensen og fortsætter:

- Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til omkring 10,4 procent i 2017, fordi vi forventer et øget salg i detailhandlen på 13-15 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens største økologiske areal

Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg med 15 procent i 2016 til i alt 57,8 millioner hektar. Det er et areal, som svarer til mere end 20 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

- Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at 15 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere, siger Kirsten Lund Jensen.

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at mere end 40 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, når erhvervsorganisationen sammen med flere store, økologiske virksomheder som fx Arla, Dairy 1888, Gasa Odense og Thise deltager på BioFach China i Shanghai.