En afgørelse fra Landsskatteretten betyder, at finansiering af generationsskifter via sælgerpantebreve nu bliver mere attraktivt.

Sagen handler om en far, der ønskede at hjælpe sin søn med finansieringen ved at udstede et sælgerpantebrev til sønnen på 20 procent af købesummen. Det skriver Seges i en pressemeddelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skat ville imidlertid ikke godkende, at pantebrevet var udstedt på markedsvilkår, selvom pantebrevet både var forrentet og havde en fast løbetid. SKAT nægtede derfor, at faren kunne have det i sin virksomhedsordning. Det ville betyde en beskatning af hele den pålydende værdi af pantebrevet med det samme, fortæller Lone Hauge, specialkonsulent i Seges.

Hun har, sammen med Thorbjørn Pedersen, Kolding Herreds Landbrugsforening, ført sagen for landmanden.

Landsskatteretten giver altså landmanden ret i, at sælgerpantebrevet er erhvervsmæssigt og derfor kan ligge i hans virksomhedsordning.

Lone Hauge advarer dog om, at afgørelsen ikke giver carte blanche til at bruge modellen.

- Vi kan som udgangspunkt kun tage afgørelsen til indtægt for finansiering på markedsvilkår af op til 20 procent af salgssummen. Men afgørelsen giver en vigtig sikkerhed op til dén grænse, hvilket giver markant bedre muligheder, vurderer Lone Hauge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørelsen glæder Frederik Waaben, der sidder som skattepolitisk seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

- Det er en stor hjælp i forhold til at mulighederne for at far eller mor kan hjælpe med finansieringen i forbindelse med et generationsskifte, siger Frederik Waaben.

Han understreger, at medfinansiering fra sælger ofte er nødvendigt i den nuværende situation, hvor det kan være meget svært at opnå ekstern finansiering.

- Landbrug & Fødevarer foreslår en generel modernisering af virksomhedsordningen. Vi mener blandt andet, at der netop skal være bedre mulighed for at yde sælgerfinansiering til familiemedlemmer, så også derfor er afgørelsen meget glædelig for os, siger Frederik Waaben.