På den årlige Grovfoderekskursion 2019 var ét af emnerne kløverandel i slætgræsmarkerne. Hos Jacob Petersen i Hinderup har man i første slæt græs fået målt kløverandel i slætgræs-markerne, da den lokale maskinstation har kørt med et såkaldt CloverCam.

Kort sagt kan kameraet fortælle om kløverandelen i slætgræsmarken, og på den måde give en ide om, hvor man skal gøde mere, og hvor man kan spare på gødningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været en kæmpe øjenåbner for mig, fortæller Jacob Petersen.

Monteret på skårlæggeren

Langelund Maskinstation har i sæson 2019 kørt med et CloverCam fra den danske producent af robotter og andre intelligente løsninger, AgroIntelli.

rich-media-2
Med CloverCam, som er monteret på Langelund Maskinstations skårlægger-traktor kan man få et kort udarbejdet som ses på bagdækket bagerst i billedet. Kortet kan via gødningssprederen flytte kvælstoffet derhen, hvor der er behov for det.

- Formålet med kameraet er at samle data til en kort, som efterfølgende fortæller om kløverindholdet på den enkelte mark. Ideen er, at dette kort derefter kan benyttes på gødningssprederen, så man kan regulere efter hvor der er meget kløver, og dermed neddosere gødningen og i stedet give skrue op for gødningen dér, hvor marken har en lille kløverandel, fortæller Torben Spangaard Frandsen fra Seges på Grovfoderekskursion.

- Ved at flytte gødningen derhen hvor den giver mening kan vi faktisk hente 500 kroner pr. hektar, påpeger han.

Måler året forinden

Gødskningen af græsmarken og skårlægningen foregår ikke helt på samme tid, og det kan være pokkers svært at vide i februar eller marts, hvilken dosering marken skal have, når skårlæggeren først kommer ud og køre i maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har vi indtil videre forsøgt os frem med datakort i gødningsspredere fra sidste slæt året forinden. På den måde vidste vi hvordan vi skulle gøde markerne forud for første slæt græs, fortæller Torben Spangaard Frandsen.

Han fortæller dog, at det mest optimale ville være at vide det her og nu, og eventuel have målingen på gyllevognen.

- Men der er vi ret teknologisk ikke endnu, og allerede nu kan vi altså hente 500 kroner pr. hektar ved at fordele gødningen mere intelligent.

Jacob Petersen som har fået skårlagt første slæt græs med CloverCam kunne fortælle, at andelen af kløver på ejendommen gik helt fra to til 15 procent.

- Det er jo meget tankevækkende, at der kan være så meget forskel, fortæller den sønderjyske landmand.

rich-media-5
Jacob Petersen var én af besøgsværterne under Grovfoderekskursion 2019, og han fortæller blandt andet om en øjnåbner, da kløverandelen på bedriftens marker blev målt i første slæt græs.