Munters har siden 2006 samarbejdet med forskellige parter (Videncenter for Svineproduktion, Aarhus Universitet, Videncentret for Landbrug og AgroTech) med det mål at udvikle luftrensningsmetoder til svine- og kyllingeproduktionen. Det skriver Simon Granath, produktudvikler hos Munters, om i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer i morgen fredag.

Samarbejdet er efter en række versioner mundet ud i det kemiske luftrensningssystem TLV-A (Turbovent Luft Vasker – Ammoniak), der på nuværende tidspunkt er ved at undergå en VERA-verifikation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TLV-A-systemet er meget simpelt opbygget og består af en åben cylinder med en ventilator i toppen. Cylinderen er tilkoblet stalden(e) gennem to ventilationsrør. Systemet fungerer ved, at en dysebro fylder cylinderen med små dråber af vand tilsat 0,1 procent svovlsyre, der fanger og binder ammoniakken. Brugen af svovlsyre til at binde ammoniak er en metode, der har været kendt i mange år, og har også været brugt i andre miljøteknologier såsom gylleforsuring. Metoden er praktisk, specielt inden for landbruget, i og med at reaktionen mellem svovlsyre og ammoniak danner ammoniumsulfat, et salt der er velegnet til gødning, men som ikke regnes med i gødningsregnskabet.

Nu også lugtreduktion i kemisk luftrenser

Med udgangspunkt i fem års erfaringer gjort inden for luftrensning, både kemisk og biologisk, samt et fuldt ud funktionelt system (TLV-A) er fundamentet lagt for udviklingen af en ny række systemer, der er målrettet svine- og fjerkræproduktion.

Det er en videreudvikling af TLV-A-systemet, der skal bringe Munters skridtet videre og i sidste ende resultere i en helt ny type system. Et kemisk system der vil være i stand til at fjerne både ammoniak og lugt fra afgangsluften. Munters har i stedet for at hoppe med på bølgen af bioteknologi, såsom biologiske luftrensere, valgt at bruge kræfter på at videreudvikle TLV-A-systemet og trække på de erfaringer, der er blevet gjort under udviklingen af dette system. I den forbindelse skal der fokuseres på fordelene ved et system uden pakkemateriale, et simpelt design, mindre vedligehold, lavt vandforbrug samt et brugbart slutprodukt i form af ammoniumsulfat. Tidligere forskning har vist, at det er muligt at reducere lugten ved brug af kemiske metoder. Munters ønsker at optimere denne metode.

Læs mere i oktoberudgaven af Hyologisk, der udkommer i morgen den 7. oktober 2011. Bestil abonnement på 76207970 eller www.hyologisk.dk