Fredag

29. maj 2015

4 m/s Syd / sydvest
Syd / sydvest
10 °C Delvis skyet
Delvis skyet

Kartoffeloptager i fire rækker

Fiil-sø A/S har tradition for først at frilægge kartoflerne for dernæst at tage dem op, en ny firrækket kartoffeloptager klarer begge dele

Fiil-sø A/S købte i foråret en firrækket kartoffeloptager gennem Hoven Smede- og Maskinforretning. Det er den første af sin art i Danmark.

- Vi har altid frilagt vores kartofler og ladet dem tørre nogle timer, før vi tog dem op. Det vi søgte - og fandt, var en maskine, der kunne gøre begge dele, fortæller Niels Peter Nielsen, der er inspektør på Fiil-sø.

Her tager man 80 hektar læggekartofler op om året. Det giver mellem 20 og 25.000 tønder kartofler årligt.

Arbejdsgangen beskæftigede inden købet adskillige mand og maskiner til frilægning, optagning og sortering. Alt i alt var det en tung proces i mande- og maskintimer.

Det er der vendt op og ned på med den nye kartoffeloptager.

Otte rækker på en gang

Kartoffeloptageren tager først fire rækker kartofler op af jorden og frilægger dem ned på marken igen i blot to rækker. På den måde kan optageren samle i alt otte rækker ved frilægningen på fire rækkers plads.

Når optageren vender tilbage kan den i et snuptag hente de tørrede kartofler fra otte rækker.

Optageren kører mellem 400 og 500 meter før vognen er fyldt og skal tømmes. Det giver omkring 200 tønder kartofler ved hver tømning.

En anden fordel ved optageren er, at sorteringen ikke længere foregår på selve maskinen.

- Pillebordet er flyttet hjem til gården, så vi slipper for at skulle sidde på maskinen og sortere. Nu kører vi kartoflerne hjem og kan sortere dem ved et bånd - og kan arbejde indenfor mere almindelige arbejdstider, fortæller Niels Peter Nielsen.

Pillebordet står udenfor en lagerhal, men der skal inden for den kommende tid bygges en mindre hal omkring stedet, så man kan stå beskyttet for vejr og vind.

Fleksibel og besparende

Prisen for kartoffeloptageren ligger på 1,4 millioner kroner, til gengæld forventer Niels Peter Nielsen, at besparelserne på mandetimer og maskintimer betaler investeringen hjem med tiden.

- Indkøringen har gået praktisk taget uden problemer i år. Men der kommer selvfølgelig år, hvor høsten ikke går helt så glat. I år hvor der kommer meget regn kan vi jo også vælge blot at tage kartoflerne direkte op og tage dem hjem og tørre dem, konstaterer han.

Kartoffeloptagerne har hjultræk og vejer 11-12 tons.

Filsø var færdige med årets høst i midten af september måned.

1.200 hektar

Sæsonen for læggekartofler løber mellem oktober og marts. I det tidsrum sælger Fiil-sø hele sin årsproduktion gennem virksomheden Danespo - cirka halvdelen går til eksport.

Kartofler til eksport pakkes i 25 og 50 kg sække. De kartofler, der går til hjemmemarkedet sælges i 1.000 kg sække.

Fiil-sø A/S er et familieejet aktieselskab, der rummer 2.400 hektar jord. Heraf er 1.200 i omdrift med de 80 hektar læggekartofler og 100 hektar frøgræs. På resten dyrkes kornafgrøder.

De resterende 1.200 hektar består af hede, sø og 350 hektar skov. Her er der tale om decideret naturpleje.

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".Udvalgte artikler

Ny Mustang-forhandler i Sønderjylland

Ny Mustang-forhandler i Sønderjylland

27.05.15 | 09:41 |

?

Den danske importør af de amerikanske Mustang-minilæssere, Scantruck A/S, siger nu "Mojn til Mustang". Nyeste medlem af Scantrucks kreds af Mustang-forhandlere er Broager Truck Service i Sønderjylland.

Traktortræk i Sydjylland

Traktortræk i Sydjylland

27.05.15 | 08:41 |

?

Omkring 50 trækkere melder sig klar til traktortræk.

Skovhuggere i kamp på Roskilde Dyrskue

Skovhuggere i kamp på Roskilde Dyrskue

27.05.15 | 11:02 |

?

Roskilde Dyrskue danner i år rammerne om Nordisk Mesterskab i Stihl Timbersports, hvor Nordens bedste skovhuggere konkurrerer.

Få det på tryk at du må gøde og sprøjte

Få det på tryk at du må gøde og sprøjte

26.05.15 | 15:00 |

?

Agri Nord opfordrer alle landmænd med ferske enge til at få kommunen til skrifteligt at anerkende, at de i dag lovligt kan gøde og sprøjte deres enge.

Tilskud har skabt 27.000 kilometer levende hegn

Tilskud har skabt 27.000 kilometer levende hegn

26.05.15 | 13:59 |

?

Skovdyrkerne advarer om, at masser af natur tabes på gulvet, hvis tilskudsordning fjernes. De kalder det en landskabelig katastrofe.