Der er lagt op til en bred og informativ demonstrationsdag med kartoflen som overskrift, når seks virksomheder nu indbyder til kartoffel- og maskindemo. Tilsammen vil de fremvise de seneste nyheder indenfor kartoffeloptagere, frilæggere, kartoffellæggere, stenstrenglægger, kartoffelrensere, grubbere, vandingsmaskiner, sprøjter og plove.

De seks virksomheder er Yding Smedie, Fasterholt Maskinfabrik, A. Flensborg, Thyregod, He-Va og Powtec. Ud over demonstrationen af de mange maskiner er der planlagt et fagligt indlæg fra Heden & Fjorden, og det kommer alt sammen til at finde sted hos Peter Møller Andersen, Resenvej 2, 7470 Karup fredag den 3. oktober fra kl. 10 til kl. 15.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Blandt maskinerne er der flere interessante sager. Powtec A/S stiller således med AVR 9200, en fuldhydraulisk sideforskudt kartoffeloptager med otte tons tank. Powtec kommer også med en Standen stenstrenglægger, Unistar 1500/1600 med blandt andet CAN-bus styret elektronik.

- Men særligt interessant for mange er vores nye AMAC tre-rækkede frilægger med AMAC aftopper. Den har ikke været produceret før, så det er faktisk første gang, den kommer ud at køre i Europa, siger Jens Aage Jensen, direktør for Powtec, som også medbringer en Miedema PM 4000 kartoffelægger. Den er som standard bygget med en rækkeafstand på 75-90-75 og udstyret med 4000 kg tank.

Powtec og Flensborg viser tillige en integreret pakker fra VSS Cappon til blandt andet Kuhn plove - den bliver vist for første gang i Danmark under arrangementet.

Effektive radrensere

Yding Smedie viser radrensere til kartofler. Det er nærmere bestemt Einböck Rollstar, den velkendte stjernerullerenser til kartofler, der både renser og hypper med samme maskine. Renseelementerne kan indstilles individuelt og dermed tilpasses de forskellige vækststadier henover sæsonen. Med den nye models kamstrigle med tre led er det nu muligt at strigle på siderne og toppen af kammen godt ned i samme arbejdsgang. Flere landsforsøg har vist gode resultater ved brug af denne type renser samt god driftsøkonomi sammenlignet med kemisk ukrudtsbekæmpelse.

Yding Smedie medbringer også Einböck Hillstar, en ny type radrenser til kartofler. Forrest på elementet er monteret en kraftig tand til at løsne jorden. Efterfølgende er monteret to tallerkener til at mulde jord op på kammen. Denne type radrenser kan også monteres med kamstriglen ligesom på stjernerullerenseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og meget mere?

Kartoffelavl fordrer en bred vifte af maskiner, så A. Flensborg, Herning Maskinfabrik A/S stiller med meget forskelligt, såsom en Bednar seks meter tallerkenharve samt to sprøjter, nemlig Kuhn Oceanis og Hardi Commander, begge med 28 meter bom.

Thyregod kommer med Thyregod TRV Simply, en seksrækket kartoffelrenser.

- TRV Simply er en liftophængt renser/hypper, som er udstyret med kamstrigler og hyppetallerkner, siger Michael Thomsen, Thyregod. Virksomheden medbringer også den kendte Thyregod TRV Sving King, som er en 12-rækket maskine, der kan rense i mange forskellige afgrøder - også kartofler. Modellen er blandt andet udstyret med kamstyring, hjulstyring, kamstrigler og hyppetallerkner.

Fasterholt Maskinfabrik kommer med vandingsmaskinen Fasterholt FM 4900 Hydro, mens He-Va kommer med Combi-Tiller MKI, som er en en grubber, der er specielt udviklet til kombination med et efterfølgende redskab, som for eksempel en kamformer eller en renser. Tandantal og arbejdsbredde kan tilpasses, så der kan køre en tand mellem hver anden kam.

- Fordelen ved at grubbe en kartoffelmark efter eller i kombination med lægning, er blandt andet, at man et tørt år giver kartoffelrødderne mulighed for at gå i dybden og finde vand og næringsstoffer, lyder det fra salgskonsulent Martin Dalgaard, He-Va.