Den grønne dagsorden er kommet for at blive. Det slog Karen Hækkerup fast, da hun forleden indledte den politiske debat på det økologiske sommermøde på Strandegård ved Faxe. Mødet var arrangeret af Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

- Nogle af de værdier, der i dag er så tydelige i samfundet, er nogle af dem, I greb først, sagde Karen Hækkerup henvendt til de mange økologer, der var mødt op til det økologiske sommermøde på godset Strandegård ved Faxe. Strandegård har været drevet økologisk siden 1999.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder noget, hvad vi spiser. Og her er økologerne på forkant med at imødekomme en efterspørgsel hos mange forbrugere.

Adm. direktør Karen Hækkerup

Landbrug & Fødevarer

- Der kommer mange grønne udspil nu. Og det hænger, som jeg ser det, sammen med den velstand, vi har nu, sagde Karen Hækkerup videre.

- Det betyder noget, hvad vi spiser. Og her er økologerne på forkant med at imødekomme en efterspørgsel hos mange forbrugere. Samtidig har økologien et kæmpe eksportpotentiale, som vi skal forstå at udnytte maksimalt, sagde hun.

Stort potentiale for dansk økologi

Formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen, og Karen Hækkerup ser begge store muligheder i økologien. Hans Erik Jørgensen pointerede:

- Hos Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer har vi en ambition om, at vi skal være nettoeksportører af økologi, så vi skal have vendt udviklingen og favne verden med dansk økologi. Derfor skal vi være verdensmestre i det økologiske håndværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På vejen mod verdensmesterskabet i økologisk håndværk er faglig udvikling af den økologiske sektor helt centralt.

Særligt et emne optog de sjællandske økologer og konventionelle landmænd, der påtænker at lægge om til økologi: Nærringsstofforsyningen.

Tidligere hensigtserklæringer fra både Landbrug & Fødevarers Økologisektion og Økologisk Landsforening skaber bekymring blandt nuværende og kommende sjællandske økologer i et område, hvor der langt mellem husdyrene.

- Hvem har besluttet, at brugen af konventionel husdyrgødning skal udfases, og hvornår bliver det lavet om igen?, spurgte Ted Kallehave, der er konventionel planteavler fra Mern, der overvejer at lægge om til økologi.

Ole Olesen, økologisk planteavler fra Holmegård og medlem af Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarers bestyrelse, er meget optaget af næringsstofsituationen for økologiske planteavlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Økologitoget er sat i gang. Vi skal passe på, at det ikke kører ud over skrænten. Der er ikke noget, der kan leve af ingenting, og derfor skal konventionel husdyrgødning først væk, den dag vi har fornuftige alternativer, sagde Ole Olsen på mødet.

I erhvervet arbejder man på at finde alternative gødningskilder og få gjort recirkulering af næringsstoffer mulig på forsvarlig vis i forhold til økologireglerne. Her er både Seges, og de forskellige universiteter meget involverede.

Karen Hækkerup sagde afslutningsvis i sit indlæg:

- Jeg vil rigtig gerne anerkende den indsat, I gør som økologer. I kan noget særligt. I vækster. Vi skal sammen i erhvervet udvikle politik, der gør det bedre på den lange bane.

Forud for den politiske debat var de godt 60 deltagere på markvandring, hvor driftsleder Bent Ole Hansen, fortalte om, hvordan Strandegård praktiserer det økologiske håndværk.