Den nye landbrugslov giver nye muligheder for at få eksterne investorer til at skyde penge i landbruget.

Kravet om bestemmende indflydelse til landmanden er væk, og det har øget interessen for at investere i landbrug og gjort det relevant at tænke på mulige eksterne investorer, når der fx skal gennemføres ejerskifte på en bedrift. Rådgivningsvirksomheden LMO indbyder til en række gå-hjem møder om emnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige vilkår

- De nye regler gør det mere attraktivt for eksterne investorer at investere i dansk landbrug, fordi de nu får samme aktionærstatus, som eksempelvis aktier optaget på reguleret marked. Fremtidige aktionærer i danske landbrugsselskaber kan nu få medindflydelse på både den strategiske og daglige ledelsesstruktur, siger chefkonsulent Susanne Møberg fra LMO.

Når det drejer sig om selskabskonstruktion, dvs. primært anpartsselskab, aktieselskab eller partnerselskab, er vilkårene for eksterne investorer blevet identiske med investeringer i fx en tømmermesters ApS eller A.P. Møller A/S.

Nye perspektiver

- Jeg synes, at det giver nye perspektiver for dansk landbrug, fordi investorer på denne måde blandt andet kan være med til at få finansieringen på plads i ejerskiftesituationer og tilføre frisk og ny kapital til erhvervet. Det kan sikre, at landbrugserhvervet ikke går helt i stå når den ældre generation trækker sig tilbage, siger Susanne Møberg.

I løbet af de kommende år forventes det, at 10-15 procent af danske landbrug skal have skiftet ejere, så en ny måde at bruge selskabskonstruktion på kan blive relevant for mange, vurderer Susanne Møberg.

- Mange står overfor økonomiske udfordringer, og en måde at komme igennem det kan netop være at få en investor med på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Attraktivt partnerselskab

Når man taler selskabsdannelse, er der mange muligheder, og det vil altid bero på en individuel vurdering, hvilken form der er bedst for den enkle virksomhed.

- Med de nye ændringer i landbrugsloven vil partnerselskaber være rigtigt attraktive for mange landmænd. Det er min vurdering, at partnerselskaber indenfor landbrugserhverv er en overset selskabsform, som nu kan vise sig at blive en fordelagtig løsning for mange, siger Susanne Møberg.

En af de store fordele ved partnerselskaber er, at der skattemæssigt gives mulighed for at anvende underskud i partnerselskabet til modregning i ejerens, eller dennes ægtefælles, personlige indkomster.

- Ejerne af partnerselskaber har de samme skattemæssige fordele som i et interessentselskab og er ejermæssigt sikre på tilsvarende vis som i A/S og ApS. Partnerselskaberne har dermed det bedste fra henholdsvis en personligt ejet virksomhed og selskabsformerne, siger chefkonsulenten.

Hør om de nye muligheder

LMO indbyder til en række gå-hjem møder, hvor forskellige muligheder bliver gennemgået. Ud fra konkrete ejerskifteeksempler giver LMO et samlet overblik over konsekvenser, fordele og ulemper ved gennemførelse af ejerskifte i personlig ejerskab eller selskab, set ud fra ejers, købers og investors synsvinkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se mere på lmo.dk