Martin Merrild er tilsyneladende kommet på en ganske stor opgave som formand for Landbrug & Fødevarer.

Han skal ikke bare kæmpe landbrugets sag over for politikere, som gang på gang kommer med forslag, der skader landbrugets vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han skal også balancere den politiske kamp for erhvervet, så de menige medlemmer på den ene side kan se sig selv i organisationen, der også skal varetage internationale milliardkoncernes interesser.

Det kan være en svær balancegang. Og bare mistanken om, at Martin Merrild eller hans embedsmænd ikke har kæmpet 120 procent for den menige landmands vilkår, kan få oprøret til at ulme og landmænd til at melde sig ud og måske gå til konkurrenten Bæredygtigt Landbrug.

Og nu ser vi, hvordan han har fået ansvaret for en organisation, hvor økonomi og regeloverholdelse tilsyneladende har sejlet.

Det er ikke nogen lille opgave oven i de andre udfordringer.

Den tvivlsomme kultur i den store organisation var sandsynligvis en del af den bananskræl, som Søren Gade formentlig gled i. Martin Merrild har dog tydeligt sat sig for bordenden i det arbejde, som er nødvendigt at tage kontant fat på, hvis der på sigt skal stå respekt om Landbrug & Fødevarer, og hvis medlemmernes opbakning skal bevares.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans gennemgang af de mange problemer på årets delegeretmøde står i kontrast til den traditionelle skøjten henover tallene, som tidligere var stilen på delegeretmøderne, og som de mange delegerede tilsyneladende stillede sig tilfredse med.

Det er befriende, men det er også lidt uhyggeligt, at tingene har haltet så alvorligt i den store, hæderkronede organisation.

Spørgsmålet er så, om det kan lykkes at indfri de mange intentioner om stram styring og fokus på de økonomiske prioriteringer. Her er det afgørende, at selv de yderste led i organisationen husker, at de er embedsmænd for de menige landmænd. Ellers er der en risiko for, at tingene stadig kan skride, og så er syndsforladelsen nok ikke længere landmændenes svar på problemerne.

Den strukturelle udvikling blandt Landbrug & Fødevarers medlemmer viser, at det ikke bliver nemmere at være Landbrug & Fødevarer i fremtiden.