Der er rift om landbrugseleverne. Mange elever får tilbudt både to-tre forskellige elevpladser, inden de slår til, så landmændene skal stå tidligt op, hvis de vil have fat i de dygtigste elever.

Det skriver Dalum Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På landbrugsskolen mener man, at den store efterspørgsel på elever og arbejdskraft generelt gør, at bedrifterne skal gøre mere for at tiltrække de unge.

- Eleverne kommer ikke længere af sig selv. De har rigtig mange muligheder for at komme i praktik både herhjemme og i udlandet, så man kan ikke forvente, at man kan finde den rigtige medarbejder så let som ingenting. Landmændene skal selv gøre en indsats og være med til at gøre sig attraktive, skriver praktikvejleder Kasper Hansen fra Dalum Landbrugsskole.

Lærepladser til alle

Efter sommerferien sender Dalum Landbrugsskole et nyt hold grundforløbselever ud i praktik. Ud af 54 elever er det kun to-tre stykker, som endnu ikke har underskrevet en praktikaftale.

- Der er lærepladser nok til alle, men det er ikke altid, at man kan opfylde alle elevernes ønsker. Nogle fagområder i landbruget er mere attraktive end andre, og nogle landmænd må gøre sig ekstra umage og sælge sig selv godt, hvis de skal kunne tiltrække de dygtigste elever, siger praktikvejlederen.

Han opfordrer landmændene til at være ude med jobopslag i god tid og fokusere både på virksomhedens og elevernes behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gode relation

- Når man siger ja til en elev, skal man også have lyst til at investere noget tid i et ungt menneske. Man skal tage sig tid til at forklare, hvordan tingene hænger sammen og tænke over, hvordan man vil give sin viden videre. Man skal kunne skabe en god relation, og når du kan det, så får du også et godt udbytte, skriver Kasper Hansen endvidere.

Som praktikvejleder bruger han mange timer på landevejen for at besøge landmænd og skabe en god kontakt mellem skolen og virksomhederne. Han roser samarbejdet med landmændene og beklager, at nogle landmænd må lede forgæves efter elever.

- Vi er stolte over at have så mange læremestre, som vil være en del af elevernes uddannelses-forløb, men jeg kan godt være lidt ærgerlig over, at vi ikke kan servicere dem alle, skriver Kasper Hansen endvidere.