Ved hjælp af en ny teknologi baseret på digitale billeder, kan en test af kornets kvalitet, der hidtil er udført manuelt, gøres både hurtigere og billigere.

Analysen af kornets kvalitet har både betydning for prisfastsættelsen af kornet og for logistikken i forbindelse med håndteringen af kornet. EyeFoss billedanalysator giver derved kornbranchen et værktøj til at udføre klassificeringer af kornet maskinelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EyeFoss kombinerer mekaniske, optiske, matematiske og softwaremæssige komponenter i en samlet målekæde. Maskinen fungerer ved at hælde 0,5 liter korn i en tragt, hvorefter kornet via et bånd føres forbi et digitalkamera, som danner et billede af de enkelte kerner. Ved hjælp af avancerede matematiske beregninger bliver billedinformationerne omdannet til målbare kvalitetsparametre, som kornet kan afregnes efter.

Retfærdig afregning

I forhold til de nuværende visuelle klassifikationer vil billedanalysatoren give en række oplagte fordele. Både fordi målingerne kan foretages meget hurtigere, og fordi analysen er mere sikker end, hvis bedømmelsen af kernernes kvalitet bedømmes manuelt.

Et mere retfærdigt og sikkert system til analyse af nye parametre vil styrke tilliden mellem primærlandbrug og grovvarebranche. I resten af logistikkæden vil det også være en klar fordel, at salg, køb og håndtering sker på fælles præmisser, efter en præcis bestemmelse af kornets kvalitet. Specielt fordi korn handles over lange afstande. Set i det store perspektiv kan EyeFoss’en dermed yde et afgørende teknologisk bidrag til, at verdens knappe kornforsyninger udnyttes mere optimalt.

Skal stå sin prøve

Udviklingen EyeFoss er sket i tæt samarbejde med The CBH Group, som er den største andelsejede bulk-handler i Australien og såkaldt first mover inden for anvendelsen af avanceret teknologi. CBH har været med til at definere systemkravene og validere teknologien løbende. CBH foretog de første afprøvninger i efteråret 2010, og EyeFoss skal for alvor stå sin prøve i forbindelse med prøveudtagningerne og bestemmelsen af årets hvede- og byghøst.

På længere sigt planlægger FOSS at indføre den nye teknologi globalt. Den måske allerstørste udfordring bliver, at der hverken findes globale eller regionale standarder for visuel inspektion af korn, hvilket kan betyde, at EyeFoss vil blive sammenlignet med forskellige referencemetoder i forskellige dele af verden. Men FOSS har en klar ambition om at definere en verdens-standard for avancerede og retfærdige kvalitetsmålinger i korn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere på www.agrologisk.dk eller i det nyeste nummer af Agrologisk, der udkommer fredag den 14. oktober.