I næste nummer af Bovilogisk giver kalverådgiver, Rikke Engelbrecht, og chefrådgiver Ida Ringgaard fra Vestjysk Landboforening nogle vigtige retningslinjer for optimal fodring af kalve.

Ønsker du at opnå større mælkemængde i første og anden laktation hos dine køer, skal i hvert fald to forhold være opfyldt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Råmælksoptagelsen skal være tilstrækkelig. Det øger den senere mælkeydelse og har desuden en positiv indflydelse på tilvæksten i opvækstperioden. Tilvæksten øges også gennem en korrekt råmælkshåndtering - hvilket igen har en positiv indflydelse på kælvningsalderen.

* Energi- og proteinoptagelsen de første seks uger har en positiv indflydelse på ydelsen i første laktation. Mekanismen er stadig ukendt, og forskning inden for dette område er derfor fortsat vigtig.

Optimal fodring af kalven

Emnet intensiveret fodring har skabt en masse diskussion over de seneste år. Dr. Jim Drackley fra University of Illinois foreslog for flere år siden, at vi i stedet skulle kalde konceptet "normal biologisk tilvækst", og efterhånden er termen blot blevet optimal fodring.

Egentlig er der ikke andre dyrearter i landbruget end kvæget, man ikke fodrer efter højest mulig vækst. Man vil i hvert fald hverken i fjerkræ- eller svineproduktionen tage sig til takke med at fodre dyrene flere dage end nødvendigt, før der kan ses resultater i form af æg eller kød.

Generelt er der tre faser i en kalvs opvækst:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1:Mælkefodringsperioden, hvor kalven optager samtlige essentielle næringsstoffer fra sødmælk og/eller mælkepulver, og hvor foderet ved hjælp af bollerende-refleksen passerer direkte til løben.

2: Overgangsperioden, hvor både flydende og fast foder bidrager til at opfylde kalvens næringsstofkrav.

3: Drøvtygningsfasen, hvor næringsstofferne primært kommer fra mikrobiel forgæring af fast foder vommen. Inden denne fase er det vigtigt, at vommen er fuldt udviklet, så foderet fordøjes optimalt.

Nedenfor er der opsat nogle vigtige krav til fodring i de tre faser. Udgangspunktet er en sortbroget kalv med en egenvægt på 42 kg ved fødsel.

Krav til at sikre en høj tilvækst i mælkefodringsperioden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Tørstofoptagelsen skal være på minimum 1068 gram.

* Der skal være minimum 307 gram råprotein i foderet

* Der skal være minimum 4,8 Mcal fordøjelig energi

* Mindst 5500 IU vitamin A

Krav til fodring i overgangsperioden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Tørstofoptagelsen skal være på minimum 1240 gram

* Der skal være minimum 275 gram råprotein

* Der skal være minimum 5,52 Mcal fordøjelig energi

* Mindst 6600 IU vitamin A

Krav til drøvtygningsfasen med udgangspunkt i en kalv på 100 kg med 900 gram daglig tilvækst:

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Tørstofoptagelsen skal være på minimum 2840 gram

* Der skal være minimum 430 gram råprotein

* Der skal være minimum 8,59 Mcal fordøjeligt energi

* Mindst 11.000 IU vitamin A

Læs meget mere om fodring af kalve og ungdyr i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer den 18. juni. Abonnement kan bestilles på 7620 7970 eller www.bovilogisk.dk.