Den 1. november var det 50 år siden, Kaj Homilius A/S blev grundlagt, og det er blevet markeret på forskellig vis i firmaet i den seneste tid. Blandt andet er der udgivet et jubilæumsmagasin, og den 25. november er der åbent hus i virksomheden.

Kaj Homilius grundlagde virksomheden, da han for 50 år siden købte sin gamle læreplads - et autoværksted i Hellevad og kastede sig ud i livet som selvstændig mekaniker. Tilbage i slutningen af 1960'erne havde han aldrig forestillet sig, at han skulle holde 50 års jubilæum samme sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde overhovedet ikke tænkt, at vores værksted stadig ville eksisterer 50 år efter, men det er da en glædelig overraskelse, siger Kaj Homilius.

Allerede da virksomheden blot var et autoværksted, blev der rodet med de lokale landmænds traktorer, men der skulle alligevel gå 15 år, inden traktorerne for alvor begyndte at fylde i virksomheden.

Traktorer trak i Kaj

Kaj Homilius ville gerne arbejde med mere end bare biler. Han ville brede sig mest muligt, og den 1. november 1982 blev en drøm opfyldt for ham, da han blev autoriseret Fendt-forhandler.

Traktorer har nemlig altid haft Kaj Homilius' interesse.

Kaj Homilius er dermed Danmarks ældste Fendt-forhandler. Og han kender Fendt rigtig godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er jo den eneste tilbage fra før Agcos tid, siger han.

Det med at kende sine produkter godt har altid været centralt for Kaj Homilius A/S, der er specialist i de produkter, der forhandles.

Hovedforhandlinger inden for landbrugsmaskiner omfatter foruden hele Fendtprogrammet også Pöttinger samt Faresin-fuldfoderblandere, Intrac og Muthing maskiner samt Omme-, Fastenholt- og Bauer- vandmaskiner.

Medarbejderfamilien

Der bliver ikke sparet på de positive gloser, når de seneste 50 års succes skal findes. Virksomheden har altid haft som mål at levere den bedst tænkelige service på alle områder, og Kaj Homilius er overbevist om, at den gode service ikke havde været mulig uden de gode og loyale medarbejdere.

- Vores medarbejdere er her længe og er en del af familien. For eksempel har vi en medarbejder, som har været her i 45 år. De har været med til - og er med til - at skabe succesen, og jeg skylder dem en stor tak, siger Kaj Homilius og understreger, at det er helt afgørende at fastholde de gode medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med dem kan virksomheden leve op til sit motto: Kvalitet og service er en selvfølge - hver gang.

Generationsskifte

Kaj og Gerda Homilius indledte allerede for et par år siden et glidende generationsskifte med tre af sine fire børn. Det er Finn, Erik og Lone, som i dag alle tre er med i virksomheden, hvor de også har deres daglige virke.

Privatboligen har i alle årene ligget side om side med forretningen, og derfor var det også naturligt, at virksomheden hurtigt blev en familievirksomhed.

I dag er det Finn Homilius, som bor i fødehjemmet i forbindelse med forretningen.

I fars fodspor

Erik og Finn gik i sin tid begge i deres fars faglige fodspor og fik en uddannelse som landbrugsmaskinmekanikere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Homilius styrer værkstedet som værkfører, og Finn arbejder både på lageret og som sælger af landbrugsmaskiner.

Lone tog i første omgang en uddannelse som social og sundhedsassistent, men arbejder i dag i forretningens butik og på kontoret.

- Det er rigtig dejligt at mine børn vil føre forretningen videre. Det giver også en god sikkerhed for både ansatte og kunder, at der allerede nu er styr på generationsskiftet, siger Kaj Homilius.

25 gange større

Arealmæssigt er familievirksomheden Kaj Homilius A/S i løbet af de seneste 50 år vokset fra godt og vel 1.000 kvadratmeter til over 25.000 kvadratmeter.

De gamle vvs-lokaler er forvandlet til reservedelslager, og et nyt autoværksted er også lige blevet færdigbygget. Næste skridt for den sønderjyske virksomhed er full line forhandling af Fendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nogle år siden blev den lokale foderstofforretning købt, og her er i dag lager af blandt andet brugte reservedele.

Kolossal udvikling

Der er således sket en kolossal udvikling i virksomheden fra et mindre autoværksted til en forretning, som har fokus på meget mere end biler.

I dag er forretningsgrundlaget primært salg og servicering af landbrugsmaskiner og redskaber til landbruget samt have- og parkmaskiner, reparationer af biler samt alt inden for vvs-arbejde.

Kaj Homilius A/S beskæftiger 21 medarbejder, fordelt på autoværksted, traktorværksted, lager/butik, kontor samt i vvs-afdelingen.