Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kære grovvareselskab - er det godt nok?

Af JENS NYGAARD OLESEN, planterådgiver Sagro - 8. nov. 2017 KL. 16:13

Der er stadig eksempler på fup og fidus med indhold, kvalitet og købsaftaler hos de danske grovvareselskaber, mener Jens Nygaard Olesen fra Sagro.

Ud fra udbytteresultaterne, der på nuværende tidpunkt foreligger, har det været en vækstsæson, som man i bedste fald kunne ønske sig. Når vårbyggen giver over 70 hkg, og hveden giver i niveau 90 hkg, fylder det godt op på de flestes kornlagre. De, der sælger kornet, har tilsvarende mulighed for en middelpris, når kornet skal afregnes. Så alt i alt har planteavlen leveret/præsteret efter allerbedste evne i 2017.

Mit ærinde har i en årrække været at iagttage, teste og beskrive resultater ud fra de gødningstyper, der leveres ud fra grovvareselskaberne. Kendsgerningerne har, som nogen har erfaret, været meget, meget overraskende og forstemmende. I de foregående år har der været store problemer med at overholde indholdsgarantien hos visse gødningstyper, ligeså har der ikke været overensstemmelse med anført vægt og det, der rent faktisk fandtes i emballagens indhold.

2017 er ingen undtagelse, for gødningsloven omgås på flere måder. Jeg blev kontaktet af flere landmænd, som havde fået leveret NPK 22-3-10. Gødningen var fyldt med støv, og skridningsevnen i handelsgødningssprederen var ringe. Ved et besøg hos en landmand i foråret, vurderede jeg, at gødningen var særdeles ringe. På landmandens opfordring prøvede vi at afvaske den røde farve, som gødningen er overtrukket med. Da farven var fjernet, sås det, at gødningskornene var af forskellig farve.

Da de på laboratoriet blev analyseret hver for sig, stod det klart, at næringsindholdet ikke var det samme i kornene, og at farven formentlig var hældt over for at forvandle en mekanisk blandet gødning, som derefter blev solgt som en dyrere, samgranuleret gødning.

Der er derfor begrundet mistanke om, EU's lovgivning for omsætning af handelsgødning er overtrådt, da ikke alle gødningskorn indeholdt den deklarerede næringsstofsammensætning.

Man kan vist roligt tale om en skrøbelig professionalisme hos visse forhandlere af handelsgødning, og det kalder på et mere effektivt og synligt tilsyn fra gødningskontrollens side.

NPK 22-3-10 før og efter afvaskning. Billedet viser at en mekanisk blandet gødning er påført rød farve og solgt som en samgranuleret type.

Medio april fik jeg opkald fra fem landmænd, som havde købt og betalt handelsgødning ved den samme leverandør - men endnu ikke fået varen leveret. Leverandøren havde solgt mere handelsgødning, end der kunne fremskaffes rettidigt. Jeg må opfordre til, at der i købekontrakter nøje anføres leveringssted og -tidspunkt.

I Agro, der udkommer fredag den 10. november kan du læse resten af artiklen og mere om blandt andet gødningskvalitet og opmærksomhed på spredebilledet.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame