- Ideen opstod, da en tysk kunde gerne ville have en løsning, der gav renere træer og i øvrigt håndterede træerne i en og samme ombæring, så han ikke skulle have fat i dem flere gange. Så satte vi os ned og tænkte og tegnede på løsninger, der kunne opfylde behovet, og nu er vi klar med prototypen, siger Ivan Tang, der er adm. direktør i Bredsgaard, der har hjemme i Kjellerup i Midtjylland.

Nyheden, han taler om, er Bredsgaards løsning til at nette træerne og køre dem på bånd op i en vogn. Når vognen er fuld, køres vognen til side, hvorefter netningen kan fortsætte med en anden vogn. Samtidig kan en anden traktor hente vognen med træerne og køre den hjem på standpladsen, hvor træerne kan sorteres og pakkes.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Renere træer

- På den måde arbejder netmaskinen hele tiden, og samtidig undgår man, at træerne bliver beskidte. Det er mange år siden, træpriserne har været så lave som nu, og derfor er renheden af træerne helt afgørende for, at man kan få en fornuftig pris for dem. Vores vognløsning gør, at træerne ikke kommer i kontakt med jorden, og fordi den også tipper næsten helt ned til jorden, når man skal have træerne af, ruller de også skånsomt af, så de undgår skader. På almindelige vogne er der typisk et fald på en meter eller mere. Med vores nye løsning får man ganske enkelt renere træer med færre skader, bedre kvalitet ikke mindst øger den lønsomheden. Det er i vores øjne et revolutionerende produkt, som branchen har sukket efter i mange år, siger Ivan Tang.

To ud af tre juletræsproducenter netter og pakker træerne på paller ude i kulturen, og når pallen er fuld, bliver den kørt til standpladsen, hvor den afhentes af en lastbil. De fleste større producenter anvender imidlertid en selvkørende netmaskine, hvor træerne lægges på jorden og efterfølgende grabbes op i en vogn og køres til sorteringspladsen, hvor de pakkes på paller. Her har man altså fat i det enkelte træ minimum to gange, og det er denne situation, som Bredsgaards nye løsning strømliner.

Hurtigere arbejde

- De helt store producenter netter træerne og trækker dem efterfølgende hjem til sortering og pakning, og deres arbejdsgang bliver hurtigere og mere skånsom med vores løsning. Men alle, der bruger vores net- og pakkemaskiner, kan bruge vognløsningen og veksle mellem vognen og pakkeren. Alle vores maskiner er bagudkompatible, og det er supervigtigt for vores kunder at vide, at maskinerne ikke bliver forældet på kort tid. Man kan have en maskine i 15-20 år og stadig have mulighed for at købe nye, moderne løsninger, der kan bruges sammen med de maskiner, man har i forvejen, siger Ivan Tang.

Bredsgaard har søgt patent på den nye vognløsning i Danmark og 12 andre lande, der gør sig i juletræsbranchen. Ligesom de øvrige maskiner i sortimentet kan den repareres ved blot at udskifte det defekte modul, der er monteret med skruer, hvilket sparer tid sammenlignet med en mere traditionel reparation, hvor der måske skal svejses og skæres. Det betyder, at man hurtigt kan være i gang igen efter et eventuelt nedbrud.

Serieproduktion i 2018

Vognløsningen, der skal udstilles på Langesømessen, er en prototype, og den skal i den kommende sæson køre hos en kunde i det sydjyske. Kundens erfaringer skal hjælpe med at udrydde eventuelle børnesygdomme, inden Bredsgaard næste år producerer yderligere 3-5 maskiner i det, man kan kalde en nul-serieproduktion. Disse maskiner skal også være med til at sikre, at kvaliteten er i top, inden man fra 2018 går i gang med fuld serieproduktion - en af næste års maskiner skal i øvrigt køre hos den tyske kunde, som var med til at sparke udviklingen i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Han vil gerne vente til næste år, og vi vil også gerne have, at prototypen kører i nærområdet, så vi hurtigt kan løse eventuelle problemer. Sådan gør vi altid. Prototypen skal stresstestes og presses til det yderste, så vi ved, at kvaliteten er i top, når vi sætter den fulde produktion i gang, siger Ivan Tang, der sammen med sine medarbejdere gør stor brug af kundernes input, når der skal opfindes nye maskiner.

- Det sværeste i udviklingen af en ny maskine er at tænke alle detaljerne ind i projektet, inden man bygger prototypen. Her gør vi stor brug af input fra 4-5 af vores kernekunder. Hvis ikke man spørger dem, så risikerer man at lave nogle løsninger, de ikke har brug for. De arbejder jo med træerne hver dag og er specialister i dem, mens vi er specialister i maskiner, så vi lytter intenst til deres ønsker og erfaringer, siger Ivan Tang.

Bredsgaard har solgt 100 juletræsmaskiner, siden de kom på markedet i 2011. De er solgt i Danmark, Norge, Tyskland, Skotland og Sverige og er nu også på vej til Frankrig. Under Langesømessen fremviser virksomheden foruden den nye vognløsning også en semiprofessionel flishugger fra NHS til under 50.000 kroner, Croni-minilæssere, Hardi-tågesprøjter samt produkter fra Stihl, Claas og Tree Tech. Bredsgaard vil være repræsenteret med otte montører og sælgere på firmaets stand.