Med tæt på 45 års erfaring i dræning og en specialbygget maskine, er SM Entreprenørfirma helt fremme i feltet, når det kommer til dræn af landbrugsjord. Den våde forsommer har da også gjort, at telefonerne har været rødglødende hos SM Entreprenørfirma i den seneste tid.

- For os handler det ikke om at dræne flest kilometer dræn, vi vil hellere lave flest dræn, der så også virker, siger ejer og entreprenør Bugge Ericsson fra SM Entreprenørfirma, der har 16 ansatte i firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og når man skal lave gode dræn, er erfaring uvurderligt, mener Bugge Ericsson.

- Overordnet set er dræning jo enkelt. Principperne er de samme, som de var for 15 år siden, men vi er bare blevet bedre, fordi vi har erfaringen med os. Mit dræningshold har tæt på 20 års erfaring med dræn, og de laver det hver dag. Det betyder, at de virkelig har styr på, hvad de laver. Man kan jo sætte enhver til at betjene maskinerne, men hvis arbejdet skal udføres ordentligt, kræver det noget mere erfaring, siger han.

Bugge Ericsson overtog SM Entreprenørfirmaet fra sin far Bo Ericsson, der dog stadig er tilknyttet virksomheden.

- Det er min far, der er drænguruen. Han har virkelig erfaringen på plads, og jeg prøver at lære så meget af ham, som jeg kan, siger Bugge Ericsson.

Specialbygget

Det er omkring 15 år siden, at Bugge Ericsson lagde sidste hånd på et sæt tegninger, som han sendte til en tysk fabrik. Retur kom den traktormonterede kædegraver, som de sidste 15 år har været brugt til at lave landbrugsdræn for SM Entreprenørfirma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kædegraveren er monteret efter en John Deere 7930, og foran traktoren er der plads til en rulle drænrør. Når der skal lægges dræn, rykker et hold på tre mand ud, og med en enkelt overkørsel bliver der gravet hul, nedlagt fiberdug og drænrør, og slutteligt bliver hullet fyldt efter med drængrus.

- Fordi vi kan gøre det i én overkørsel, kan vi lave dræn i nogle meget våde områder. Det gør ikke noget, hvis graveranden ikke er stabil, for vi har røret på plads med det samme, og hullet bliver fyldt op lige bagefter. Det er jo ganske fornuftigt, for de steder, der skal drænes er jo sjældent tørre, lyder det fra Bugge Ericsson.

Der er også monteret et spil på John Deere-traktoren, som bliver flittigt brugt, når der skal drænes på de helt bløde steder.

To hektar om dagen

Når forholdene er ideelle, kan SM Entreprenørfirmas drænhold lægge dræn på to hektar om dagen. Det tal lyder måske ikke af meget, og det medgiver Bugge Ericsson da også.

- Du kan sagtens dræne et meget større areal på samme tid, hvis du bruger en drænplov. Men fordi vi bruger en kædegraver, kan vi se, hvis vi rammer et gammelt dræn. Det opdager man ikke med en drænplov, og på mange af de steder, hvor vi laver dræn, er der tidligere lagt dræn, og hvis de stadig virker, skal vi jo have det hele til at spille sammen, siger Bugge Ericsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden SM Entreprenørfirma starter en dræningsopgave, går Bo eller Bugge Ericsson på jagt efter gamle kort, der kan vise, om der allerede er lagt dræn i området, men i 75 procent af tilfældene, eksisterer disse kort ikke.

- Vi laver altid en plan over dræn, inden vi går i gang. Forarbejdet er halvdelen af arbejdet, når man laver dræn. Nogle gange må vi så lave planen om, hvis vi støder på gamle dræn, som ikke var på kortene. Når vi er færdige, får kunden selvfølgelig en færdig optegningen over de dræn, som vi har lagt, siger Bugge Ericsson.

Aldrig færdig

Hos SM Entreprenørfirma beskæftiger man sig også med kloakarbejde og helt normalt entreprenørarbejde. Det er dog dræningsarbejdet, der udgør størstedelen af ordrebogen, og der er ikke noget, der tyder på, at det vil ændre sig i fremtiden.

- Vi bliver aldrig færdige med at dræne. Vi kan se, at nedbørsmængden bliver større, og at det kommer i kraftigere omgange. Det stiller store krav til dræningen, siger Bugge Ericsson.

Udover landbrugsdræn udfører SM Entreprenørfirma også dræningsopgaver på eksempelvis bold- og golfbaner.