De Konservative har brudt påskefreden og meldt skarpt ud, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har 14 dage til at give garanti for, at han kan imødekomme et konservativt krav om lavere kvælstofudledning.

Det skriver Berlingske Tidende, som dermed konstaterer, at det blå slagsmål i kølvandet på den borgerlige landbrugspakke langt fra er slut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er fire partier, der skal blive enige, og vi skal finde finansiering.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Den konservative formand, Søren Pape, vil have garanti for tiltag, der kan reducere den teoretiske kvælstofudledning med yderligere 624 teoretiske ton i 2017 og 2018.

Det ultimative krav har Pape fremsat i Berlingske Tidende som et led i forhandlingerne om en naturpakke, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal forsøge at finde et kompromis mellem de fire borgerlige partier.

Hvis ikke ministeren kan samle et borgerligt flertal for det konservative ultimatum inden for 14 dage, vil Pape ifølge sit ultimatum bringe regeringen i mindretal på spørgsmålet. Helt nøjagtigt har ministeren ifølge Søren Pape frem til fredag den 8. april til at få sit flertal på plads, så han kan udstede garantien til Pape.

Frivillige efterafgrøder

Konkret foreslår Søren Pape, at der etableres en frivillig efterafgrødeordning, som giver en kompensation på 700 kroner pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden ønsker De Konservative hurtigere etablering af minivådområder.

De to tiltag skal tilsammen reducere den teoretiske kvælstofudledning med 624 ton i 2017 og 2018.

Afviser garanti

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har til flere medier sagt, at han ikke er overrasket over at De Konservative har ønsker, men han har afvist at give garanti for det konservative krav og har forklaret, at man ikke kan garantere noget om indholdet af en politisk aftale, inden den er indgået.

- Vi er fire partier, der skal blive enige, og vi skal finde finansiering. Alle skal kunne se elementer af egen politik i aftalen, men det, forventer jeg nu også, vil kunne lykkes, hedder det i ministerens skriftlige svar til Berlingske Tidende.

Rødt flertal

Søren Pape siger til Berlingske Tidende, at hans klare førsteprioritet er at lave en aftale med regeringen, men at han vil forsøge at skabe flertal for sin politik uden om regeringen, hvis ikke hans krav bliver indfriet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at hvis regeringen bare hælder os ned ad brættet, så lægger vi vores politik frem, og hvis der så er et flertal for det, så må vi få det gennemført på den måde, siger Pape til avisen.

Den udmelding får Berlingske Tidendes politiske analytiker, Thomas Larsen, til at kalde Papes fremfærd for rockermetoder.

Ifølge Thomas Larsen lader Søren Pape hånt om, at Løkke gentagne gange har appelleret til større sammenhold i blå blok, og ifølge avisens analytiker er der slet skjult vrede over De Konservatives ultimaatum i både Vestre, LA og DF.

Han mener, at tålmodigheden med De Konservative er ved at være trukket til bristepunktet i de øvrige partier.