Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Tredje gang er lykkens gang siger et gammelt ordsprog, og for de russiske hvedeeksportører var det netop det, der skete i gårsdagens hvedetender fra verdens største importør, Egypten. Efter at være forbigået i de sidste to tenders, så sikrede russerne sig eksporten af denne last. Om end den ikke var stor, en enkelt cargo med 60.000 ton, så var det et vigtigt signal for de russiske eksportører, som har siddet hårdt på de Egyptiske tenders de sidste par år. Konkurrencen på disse hvedetenders er benhård, og Direktøren for SovEcon udtaler, at denne hvedetender blev vundet pga. den lavere pris på fragt mellem Rusland og Egypten sammenlignet med andre deltagere i tenderen. Tenderen blev vundet med en all-in pris på USD 215,54, en smule højere end niveauet ved sidste tender. Ruslands eksport er for tiden også udfordret af en stærk rubel, som handler på det højeste niveau mod dollaren siden sommeren 2018. Dette gør alt andet lige den russiske hvede mindre attraktiv på de globale markeder.

Efter at Malaysia og Indonesien er gået sammen i kampen mod de påtænkte europæiske restriktioner på brug af palmeolie i biobrændstof, så er der kommet en smule mere pondus bag projektet. Indonesiske kilder beretter, at man fra regeringens side overvejer forskellige politiske modspil, fx ved at stoppe eksporten af palmeolie til europæiske lande, om end det på kort sigt kan være en bekostelig affære. Dog forventer man, at øget indenlandsk forbrug og andre afsætningskanaler vil betyde, at man kan opretholde forbruget. Både i Indonesien og Malaysia arbejder man hen i mod regler, der tilsiger, at der skal en større andel biologisk indhold i biobrændsel. Derudover lobbyer man også for, at kineserne udskifter en del af deres sojabønneimport med palmeolie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kom i går tal for de amerikanske olielagre, og tallet viste et fald i lagrene som var noget mindre end forventet. Det skaber bekymring for forbruget, at lagrene ikke falder mere i en periode hvor forbruget burde være på toppen, og den tropiske storm Barry har skabt udfordringer for den indenlandske distribution. Olien satte sig også med et par procent ovenpå udmeldingen.