Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets:

"Sojakomplekset fluktuerede i går i takt med de amerikanske og kinesiske handelsforhandlinger, der blev genoptaget i Washington for at presse på en aftale og ende den langvarige handelsstrid. Kina meldte om nye fremskridt efter sidste uges samtaler og parterne arbejdede sig linje for linje gennem den foreløbige tekst, der skal præsenteres for de to landes præsidenter. Trods udsving henover dagen endte sojakomplekset stort set som det startede med uændrede priser. Processen har været langvarig, og markedet vil se resultater før det reagerer. Flere markedsiagttagere bemærker dog, at en aftale kan være nærtstående, da Kina ikke har haft de store interesser i at købe brasilianske bønner denne uge, og det opfattes som positiv goodwill rettet mod USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Matif var hvedemarkedet i går en blandet fornøjelse skarpt opdelt mellem gammel- og ny høst. Maj-terminen på gammel høst udviste over dagen stigninger, mens det modsatte gjorde sig gældende på ny høst-terminer, hvor markedet tilsyneladende er mere komfortable om gode forsyninger for kommende sæson. Det lugter lidt af, at forsyningsbalancen for denne sæson er ved at stramme til, og skæver vi mod den anden side af Atlanten mod USA, så er der også her en lille tendens til, at der bliver budt lidt op for gammel høst. Men den amerikanske eksport er kommet sent i gang, og vi er stadig skeptiske om eksportestimaterne kan nås. Traditionen tro er der også de første forlydender om mindre optimale vejrkonditioner i blandt andet Østeuropa og Ukraine.

I rapsmarkedet er der spænding om Kinas næste træk efter at have bandlyst import af canadisk canola, og det får nu også indflydelse på de nordamerikanske vårhvedenoteringer, som mærker et nedadgående pres på udsigten til stigende canadiske vårhvedearealer. De seneste rapporteringer lyder på, at Riget i Midten kigger mod at øge deres import af rapsfrø fra Rusland, Ukraine og Kasakhstan. Produktionsomkostningerne i disse lande er billigere, end hvad Kina selv kan producere til med ukrainske produktionsomkostninger opgjort til 313$/ton, mens de kinesiske er opgjort til 589 $/ton ifølge et kinesisk brokerfirma. De tre lande producerer årligt i nærheden af 5 millioner tons, hvoraf hovedparten går til eksport. Kina har i denne sæson, der startede i juni, importeret 3,73 millioner tons rapsfrø og ventes for hele sæsonen at importere 4,6 millioner tons. I Europa kan det få konsekvenser, hvis Kina begynder at kigge mod Ukraine, der traditionelt eksporterer rapsfrø til Europa. Og med ikke alt for optimistiske udsigter for den europæiske rapsproduktion for kommende høst kan det få forsyningsbalancen i Europa til at stramme til, når vi når hen i slutningen af året, inden friske australske varer begynder at blive eksporteret fra omkring ultimo året. Kommer der ikke en løsning mellem Kina/Canada, går vi en spændende sæson i møde på rapsmarkedet."