Dagens afgrødekommentar: USDA frigiver i morgen marts-udgaven af deres afgrøderapport, der ikke forventes at bringe mange overraskelser ud over en lille nedjustering af den brasilianske sojaproduktion og uændret argentinsk produktion. På den korte bane er det dels politiske motiver, der driver markedet med handelsaftalen, som stadig er en uforløst sag samt udviklingen i det nordamerikanske vejr, hvor vintervejret har bidt sig fast. De amerikanske vejrprognoser viser fortsat ekstreme vinterkonditioner de kommende 14 dage. I det nordlige Midtvesten forventes op mod en halv meter sne at falde de kommende 10 dage. Den dybe frost og store snedække øger sandsynligheden for, at amerikanske majs og vårafgrøder forsinkes.

At tyde ud fra gårdagens handel skabte udfordringerne i det nordamerikanske vejr dog ikke meget positivt med sig. Afgrøderne blev handlet ned over en bred kam med hveden i front og trykkede majsen med ned, mens også sojakomplekset havde det svært. Umiddelbart er der høj konsensus omkring, at en handelsaftale bliver indgået mellem USA og Kina, men det er svært at spore de prisunderstøttende effekterne en sådan aftale vil medføre i afgrødemarkedet. Sojaskrå var ingen undtagelse og indkasserede prisfald, og fortsætter i sidelæns handel, hvor den har svært ved at bevæge sig væk fra niveauet i 300-310 $/ton på de forreste kontrakter. En ny opgørelse viser, at dog at det ikke er efterspørgslen, der halter på amerikansk skrå. I december er der eksporteret 1,2 millioner tons sojaskrå ud af USA, hvilket er det højeste niveau i 4 år. Og år til dato er der eksporteret estimeret 3,5 millioner tons, svarende til en stigning på 12 procent i forhold til sidste år. Gående fremad må der til gengæld forventes øget konkurrence fra Sydamerika, men for nuværende kører den amerikanske crush-industri i højeste gear.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste lyspunkt i afgrødemarkedet var i går de europæiske rapsfrø, der lukkede højere på dystre eksportmeldinger fra Canada. Kina rapporterer, at man har fundet farlige skadedyr i en last canadisk canola, der blev afsendt fra Richardson Bay. Kineserne har på den baggrund suspenderet nye laster fra Richardson International fra og med 1. marts med begrundelse om at beskytte de kinesiske borgers sikkerhed. Det canadiske landbrugsministerie melder, at de også har foretaget tests og ikke har fundet nogen skadedyr eller bakterier af betydning i lasten. Det kinesiske træk ses derfor af Canada som et politisk motiveret mod udlevering af Huawei's finansdirektør til USA.