Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: I kølvandet på annonceringen fra Trump torsdag i sidste uge, hvor han overraskede alt og alle med straftold på den resterende del af kinesisk import af amerikanske varer, har Kina i weekenden indledningsvist svaret igen ved at anmode alle statslige selskaber om at indstille al køb af amerikanske afgrøder samt udtalt, at man ikke kan udelukke nye og forhøjede tariffer den anden vej. Bedre for forhandlingsklimaet blev det ej heller, da Trump i løbet af i går via twitter kritiserede Kina i relation til den seneste markante svækkelse af den kinesiske valuta renminbien, som har ramt de laveste niveauer over for USD siden 2008, hvilket efterfølgende fulgtes op af mere officielle udtalelser fra USA's finansministerium, som erklærede Kina som valutamanipulator.

Markederne bryder sig ikke om den nye udvikling, og indledte da også ugen med priserne under pres, hvor især sojakomplekset og majs kom skidt fra start. Prisen på sojabønner testede bl.a. de laveste niveauer i mere end to måneder. Et betydeligt stemningsskift ovenpå den amerikanske åbning fik dog smilet frem på den ellers sure smiley, og dagen endte med, at afgrøderne, inklusiv prisen på hvede, havde vundet al tabt terræn tilbage. Den dominante fokus i markedet synes i øjeblikket i højere grad at være rettet mod dels vejrkonditionerne mange steder samt på den kommende og længeventede USDA rapport, som offentliggøres mandag d. 12. august - en rapport som blandt andet vil komme med nogle mere præcise tal for soja- og majsarealerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Palmeolien synes mere begunstiget af den seneste udvikling med prishop til de højeste niveauer i 2 måneder, på forventningen om stigende kinesisk opkøb som alternativ til de faldende køb af amerikansk olie. Den forværrede krise mellem Kina og USA kan således være den afgørende faktor for, at palmeolien kan finde ind i en ny optrend, efter prisen på palmeolie tidligere på sommeren ramte de laveste niveauer siden 2015.

Oliemarkedet har på det seneste trodset udviklingen og eskaleringen af uroen i Mellemøsten samt de overraskende store fald i de amerikanske lagre med faldende priser til følge. Således vejer handelskrig samt frygten for, at det vil have en negativ afsmitning på globale vækstrater tungere. Handelskrig vil eksempelvis også ultimativt kunne ramme den amerikanske eksport samt produktion af råolie. Forventningen er, at de forskelligrettede risici for olieprisen sandsynligvis vil bidrage til en stigning i volatiliteten, med større udsving i prisen til følge. Nordsøolien Brent testede i de tidlige morgentimer det psykologiske 60 USD per tønde, et vigtigt teknisk niveau, som har defineret bunden i markedet hen over sommeren.