Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Helt som ventet sænkede den amerikanske centralbank FED i går aftes renten med 25 bp, som en forsikring mod lidt sværere tider forude, hvilket i øvrigt var den første rentenedsættelse fra amerikansk side i cirka 10 år. Størrelsen af 'cuttet'. var også i tråd med markedets forventninger - men budskabet på det efterfølgende pressemøde endte med at skuffe investorerne, som havde forventet, at centralbankchefen Powell ville signalere yderligere nedsættelser. Signalet var dog i stedet en 'mid term easing, og at han ikke forventer en ny større 'easing cycle'. Ovenpå begivenheden har aktierne blandt andet korrigeret lavere samtidig med, at USD er mærkbar styrket over for de fleste øvrige valutaer. EUR har i den forbindelse også tabt terræn til USD og handler her til morgen omkring de svageste niveauer siden maj 2017. Råvarer kvoteret i USD kom under pres sidst på sessionen - og så hjalp det ikke yderligere på stemningen, at de genoptagende handelsforhandlinger i Shanghai mellem USA og Kina tidligere på dagen var sluttet tidligere end ventet og uden en decideret aftale på bordet. Begge parter har dog efterfølgende meldt om meget konstruktive møder, ligesom det er blevet bekræftet, at et af de berørte punkter på dagsordenen var kinesiske opkøb af amerikanske landbrugsvarer, herunder sojabønner. Parterne var dog endvidere enige om at fortsætte forhandlingerne - næste gang bliver i Washington medio september. Sojabønner, -olie og -skrå var nogle af de hårdest ramte markeder i gårsdagens session. Generel svag efterspørgsel efter amerikanske varer samt tekniske negative grafsignaler, er medårsag til det underliggende pres, vi oplever på segmentet. USDA's offentliggørelse af nye eksport salg af 104.500 tons bønner var således ikke nok til at ændre på det overordnede syn på den svage eksportsituation i landet. Skrå handler her til morgen til de laveste niveauer i mere end 2 måneder.

Tilsvarende pæne fald i majsprisen, som for første gang siden midten af maj handler under sit 100 dages glidende gennemsnit. Køligere forventede vejrkonditioner hen over store dele af majsbæltet i USA kan vise sig at være en beskyttende faktor for planterne oven på den ellers varme sommersæson vi har oplevet - det kommende vejr synes således mindre truende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Olie: FED's kommunikation i aftes har også smittet negativt af på olieprisen, som her til morgen startede knapt 2 procent lavere end gårsdagens lukning. Olieprisen har på seneste været holdt i et stramt greb, hvor en stærk USD og frygten for svagere globale vækstrater (med nedreviderede skøn for olieefterspørgslen til følge) har holdt en hånd over markedet. Omvendt har flere faktorer dog også understøttet priserne, blandt andet de stigende risici for en eskalering af uroen i Mellemøsten - herunder tiltagende bekymringer omkring stabiliteten af olieforsyningen fra området og ikke mindst for oliegennemstrømningen gennem det ekstremt følsomme Hormuzstræde. Større fald i olielagrene end forventet har også på det seneste været en understøttende faktor for olieprisen. Gårsdagens officielle tal fra EIA for udviklingen i de amerikanske råolielagre den seneste uge viste eksempelvis et fald på 8,5 mio. tønder mod et forventet fald på blot 2,5 mio. tønder. Udviklingen i lagrene er netop et af OPEC's vigtigste pejlemærker i forhold til balancesituationen i markedet.