Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Jyske Markets: Europæisk hvedeeksport halter fortsat

Af JOF - 19. feb. 2019 KL. 12:05

I dagens afgrødekommentar sættes der blandt andet fokus på den europæiske hvedeeksport, der har udsigt til højere slutlagre.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Med helligdag i USA havde vi i går forudsagt en stille dag på afgrødemarkedet, men åbningen startede alt andet end stille ud. Hveden fortsatte sit fald fra sidste uge og blev handlet et par euro/ton ned. Henover eftermiddagen blev det tabte fra dagens indledende handel indhentet, og ved luk var vi stort set tilbage i et rundt nul for dagen. Dermed blev det i går heller ikke dagen, hvor vi fik et rebound.

Det er især eksportmarkedet, der har været med til at presse priserne på Matif møllehveden lavere. Den europæiske eksport halter små 20 procent efter sidste års niveau, og sælgerne har indtil videre været tilbageholdne i forventning om, at en sløj høst ville sende priserne yderligere op og en aggressiv russisks eksport. Nu er prisstigningerne udeblevet og i takt med, at foråret nærmer sig, og der igen er behov for likviditet, er sælgerne begyndt at presse priserne ned. Den europæiske eksport for sæsonen beløber sig til blot 10,7 millioner tons mod 13,2 sidste år, og ser vi ikke en genopblomstring af den europæiske eksport, vil det medføre større end ventet slutlagre. Højere slutlagre vil presse priserne ned, og dermed bider det sig selv i halen. Dermed er alt snak om knappe forsyninger foreløbig glemt. Selvom de russiske hvedelagre ultimo sæsonen har udsigt til at blive ekstremt lave, forlyder det, at der stadig er rigelige mængder at tage af, og forsyningerne uden problemer kan mætte både det indenlandske marked og tilfredsstille eksportmarkedet. Dertil kommer, at nyhøst terminer handler med pænt fradrag i forhold til gammel høst, og dermed er der heller ikke det helt store incitament til at holde fast i varerne for længe blandt de europæiske producenter.

I rapsmarkedet er stemningen ikke meget anderledes og opjusteringen af tilsåede franske rapsarealer i sidste uge vægter stadig tungt. Selvom der fortsat er udsigt til en pæn nedgang i arealerne i Frankrig, så står det ikke længere så slemt til som først frygtet, og kigger vi globalt, er der stadig mulighed for at de lavere europæiske arealer kan blive opvejet af en stigning i arealerne i blandt andet Canada og Ukraine. Positivt er, at vi ser stabile priser i palmeolien og øget biodieselmandater estimeres for kommende sæson at øge forbruget globalt.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame