Dagens afgrødekommentar; Det blev i går til tiltrængt luft i hvedemarkedet med stigninger på begge sider af Atlanten. Kun marts-terminen på Matif indkasserede et fald, men med udløb på mandag er den termin uden for pædagogisk rækkevidde, og lever sig eget liv frem til forfald. Der var ellers ikke meget fundamentalt nyt i hvedemarkedet, men stigningerne kommer fra stærkt oversolgte niveauer, og pessimismen synes at have taget overhånd på den korte bane.

Vejrmæssigt forbliver der bekymringer over tørken i Australien. Først pillede den betydelige mængder af produktionen i den seneste høst, men tørken har bidt sig fast, og det australske efterårsarbejde er nært forestående. Ser vi ikke en ændring i det australske vejrmønster, er der risiko for at den kan reducere de australske hvedearealer. Det australske meteorologiske institut ser, at der er omkring 50 procent chance for at El Niño udvikler sig henover efteråret og vinteren på den sydlige halvkugle.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der er også bekymringer over udsigterne i USA, hvor forårsarbejdet er nært forestående, hvert fald ifølge kalenderen. Mens vi i store dele af Europa er sluppet relativt nådigt gennem vinteren med milde temperaturer, så fortsætter vinteren i den nordlige del af Midtvesten i USA, hvor fremherskende kolde temperaturer udskyder tøvejret, mens store mængder sne dækker markerne. Og yderligere sne er på vej de kommende 1½ uge. Det er endnu for tidligt at sige noget om effekten af de kolde temperaturer i det nordamerikanske. Dels om det kan få betydning for vårhvedearealerne, men også om det kan skubbe lidt rundt på majs- og sojaarealerne, hvor sidstnævnte kan sås lidt senere. Foreløbig kan vi blot konkludere, at det har været en atypisk vinter i det nordamerikanske.

Sojamarkedet afventer fortsat nyt fra Kina/USA, men begge lejre har indikeret fremskridt, og en annoncering kan komme allerede i løbet af denne måned. Kigger vi på det globale sojamarked, så reflekteres disse forventninger også. Kinesiske indkøbere er knapt så aggressive med at byde på sydamerikanske varer, og de friske brasilianske varer betyder, at de brasilianske spotpriser på FOB-markedet er billigere prissat end de amerikanske, mens priserne nærmer sig paritet på de lidt længere terminer i maj/juni. Sojaskrå fortsætter med at køre sig eget løb og handler sidelæns i overkanten af 300 USD/ton, der adskillige gange siden slut august sidste år, har været et stærkt støtteniveau. Spørgsmålet er om den argentinske høst kan sende priserne under 300$, eller om vi er ved at have set bunden. Det argentinske høstpres er nært forestående og har før dannet den sæsonmæssige bund.