Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Afgrøderne fortsætter med at blive tilført vejrpræmier i stor stil, i takt med at vejret i det amerikanske majs- og sojabælte bare ikke vil klare op. USDA offentliggjorde i går estimaterne for de amerikanske tilsåningstal, og de viste, at det stod langt værre til end frygtet. I sidste uge er den amerikanske tilsåning af majs kun fremskredet med 9 procentpoint. Det betyder, at såmaskinerne endnu mangler at kommer over 42 procent af de forventede majsarealer, eller hvad der svarer til 38 millioner acres. Vejrprognoserne viser at nedbør vil fortsætte med at præge frem til fredag, hvorefter der er udsigt til, at markarbejdet kan genoptages. Også når vi kommer lidt længere ind i juni tyder det på, at forholdene forbedres. 6- 15 dages prognosen indikerer ikke komplet tørvejr, men dog væsentligt mindre regn i form af spredte byger. Prisniveauet for majsen øger incitamentet hos landmændene til at få markerne tilsået når vejret tillader. Mens bekymringerne i øjeblikket drejer sig om arealerne, så er næste bekymringer, hvordan den sene såning så vil påvirke udbytterne. USDA's første estimater for sæsonen lød på 176 bushels/acre, men det er der ikke mange, der tror på længere. Estimaterne fra private analytikere lyder nærmere på 167-170 bushels/acres under de nuværende forhold. Ud over en lavere amerikansk majsproduktion qua færre arealer, så vil produktionen yderligere falde, hvis der bliver hugget 8-10 bushels/acre af udbytterne.

Henover natten er sojakomplekset i vid udstrækning også blevet hvirvlet ind i vejrmarkedet. Tilsåningen af sojabønner steg i ugen frem til i søndags kun 10 procentpoint, og dermed er blot 29 procent af de forventede sojaarealer blevet tilsået. Som nævnt i gårdagens kommentar var fondene endnu ikke så bekymret for sojakomplekset i relation til vejret, hvorfor de spekulative positioner ikke har oplevet samme grad af short-covering, som det gjorde sig gældende for majsen. Men det er der lavet om på henover natten, hvor sojabønnerne stiger i samme takt som majsen og sendes 3,5-4 procent højere i Chicago. Sojabønnerne handler nu i underkanten af 9 $/bushel. Sojaskrå'en følger efter, ligeledes med prisstigninger på 4 procent i skrivende stund. De kraftige stigninger bærer i vid udstrækning præg af fonde, der tilbagekøber positioner. Sojaskråen handler i øjeblikket 325 $/ton, og det betyder, at alle fondenes positioner er solgt på lavere niveauer, og dermed ligger med negativ markedsværdi. Vejrmarkedet er for alvor i gang, og kombineret med fondenes store solgte positioner, giver det betydelige prisbevægelser. Men vi minder endnu en gang om, at forsyningsdrevne prisstigninger typisk er kraftige, men af kortvarig karakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinterhveden er ingen undtagelse i denne sammenhæng, og det våde vejr har også sin indvirkning herpå, hvor der ligeledes er risiko for kvalitet- og udbyttetab. Standen af amerikansk vinterhvede kategoriseret som god/meget god, blev i sidste uge nedjusteret fra 66 procent til 61 procent, og udover, at hveden følger majsen højere, så er det første gang under disse kraftige prisstigninger, at hveden fundamentalt påvirkes. Hveden stiger små 3 procent i Chicago, og det giver grobund for en højere åbning på Matif senere på formiddagen