December er altid en travl måned for de fleste. Roeavlerne skal levere de sidste roer, pelsavlerne skal have pelset de sidste mink, maskinerne skal rengøres og sættes ind, og måske er der også en jagt, inden juletræet skal på fod. Men mellem alle de ting, der skal gøres, skal der også helst være tid til at sikre gården.

- I december er der risiko for mange uforudsete ulykker, såsom brande forsaget af julelys og tyveri, af julegaver. Er det samtidig en hvid jul, øges risikoen for snetryk, så det er en god ide at sikre gården på forhånd. Julen er hyggelig, især hvis man undgår skader og ulykker, siger Svend-Anker Worm, der er agronom hos Topdanmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Flere indbrud i december

Ifølge tal fra Topdanmark, blev næsten en femtedel af alle indbrud i landbruget i 2016 begået i december. Og det er ikke mærkeligt, at julen også er tyvenes fest, påpeger Svend-Anker Worm:

- Mange landmænd tager afsted for at være sammen med familien i julen, så det bliver lettere for tyvene at bryde ind i både stuehus og driftsbygninger. Ofte ligger landbruget også langt fra nærmeste nabo, så der er ikke nogen i nærheden, der opdager mistænkelig adfærd.

Juleaften begås fem gange så mange indbrud, som på en normal hverdag, viser tal fra Topdanmark. Det er især smykker og værktøj, som tyvene løber med, men det kan også i sig selv være en voldsom og ubehagelig oplevelse at komme hjem til et gennemrodet hjem.

Derfor lyder rådet fra TopDanmark, at man kan gøre følgende ting for at gøre livet svært for tyven:

- Invester i gode låse der kan låses indefra på alle døre

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Invester i gode vindueshasper og vindueslåse

- Sørg for, at huset ser beboet ud

- Brug tænd og slukure og sensorer, der tænder ved bevægelse

- Overvej en tyverialarm

- Gem kvitteringer og tag foto af dine værdier

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undgå, at julen går op i røg

Ud over indbrud, er brande en af de triste tendenser, der ligger højt på listen over ulykker og skader i landbruget i december. Det skyldes, at der tændes langt flere stearinlys i julen, og at lysene lettere kommer i kontakt med tørt gran eller juledekorationer.

- Vi har desværre oplevet, at landmænd og deres familier forlader rum med levende lys, når de skal ud og passe bedriften, og så skal der ikke meget til, før lysene får antændt et eller andet, fortæller Svend-Anker Worm og tilføjer:

- Man bør aldrig gå fra levende lys. Når det er sagt, så kan man sikre sig lidt ved, at lysene altid står i gode stager, at dekorationen står på et fad eller en tallerken og lys ikke stilles i vinduer med gardiner.