Jos van Ewijk fra maskinforretningen, J-Maskiner, i Rødekro ønsker at drive sin forretning ud fra en tanken om selv at have styring over de produkter, han sælger og opsøge de produkter, der passer til kundernes behov. Derfor har han fravalgt at sælge fabriksnye traktorer og høstmaskiner.

J-Maskiner er grundlagt af Jos van Ewijk og startede på en gård i nærheden af Rødekro, men nu er forretningen vokset ud af de gamle rammer og er flyttet i en 2400 kvadratmeter stor hal med 400 kvadratmeter klargøringsværksted, og ved siden af hallen er der også er et byggeri af kontorlokaler i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var helt fra starten et hobbyprojekt, der siden 2008 har haft vokseværk. Nu er der foruden Jos van Ewijk to ansatte i værkstedet og en på kontor. Derudover arbejder J-maskiner sammen med andre partnere i landet, så man kan sikre service af sine maskiner.

I 2007 havde Jos van Ewijk solgt sin anpart i Lerskov Maskinstation for at træde ud af branchen. Han var kørt sur i at drive maskinstation og ville hellere prøve lykken med andre projekter. Et halvt år senere startede han egen virksomhed op med salg af nye og brugte entreprenørmaskiner.

- Jeg startede ved siden af mit arbejde i 2008, og i 2010 startede vi fuldt ud, og så er det gået fremad. Det var ikke tænkt som et fultidsjob. Jeg synes, at det var sjovt at handle med maskiner og have med maskiner at gøre, siger Jos van Ewijk.

Det var da finanskrisen slog igennem, og hvor det blev attraktivt at bestille mindre entreprenørmaskiner hjem fra Estland, Holland og Tyskland, da flere producenter havde svært ved at sælge maskinerne på hjemmemarkedet.

Opkøb af entreprenørmaskinerne stod på frem til 2011, hvor det ikke var til at opdrive dem længere til de fordelagtige priser. Siden da har J-Maskiner taget landbrugsmaskiner ind i sortimentet, og det er med en specialisering i disc-nedfældere samt disc- og dybdeharver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere service selv

Gennem tiden har Jos van Ewijk udvidet sin forretning til både at omfatte brugte og nye entreprenør- og landbrugsmaskiner. Samtidig har han også tilbudt kommissionsalg. Men fokus er dog rettet imod salg af nye maskiner.

- Vi samarbejder omkring service, selvom vi kan lave mere selv. VI sælger flere maskiner selv, og dem kan vi godt lave service på. Det er bevidst, for de maskiner, vi sælger, ved vi alt om. Vi kender maskinerne, og vi kan hurtigt lave maskinen, fordi vi har know-how. Det er lidt svært, hvis du har andre inde over. Vi har stadig også brugte maskiner, og det er til alt inden for landbrug og entreprenør, og så meget som muligt ryger til eksport, så skal vi ikke kæmpe med de maskiner længere, griner Jos van Ewijk.

Han fik i foråret 2016 lavet 20 disc-nedfældere, der efterfølgende skulle laves en del justeringer på. Maskinerne var ikke tilpasset de mange sten på danske marker, og det gav en del merarbejde.

- Det var et stort arbejde at teste og lave justeringer, men alt faldt på plads, og nu kører nedfælderne godt. I fremtiden vil jeg ikke bruge så meget tid på at bygge maskiner op fra bunden, siger Jos van Ewijk.

Det har lært ham at holde sig til at sælge produkter, der er klar til det danske marked uden store ombygninger. Udover det er hans filosofi at sælge maskiner, som alle værksteder har mulighed for at reparere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg sælger til hele Danmark, og selvom jeg har servicepartnere forskellige steder i landet, skal mine kunder have mulighed for at få repareret produkterne andre steder, siger Jos van Ewijk.

10 år betyder noget

J-Maskiner er eneforhandler i Danmark af de polske mærker Agro-Tom og Intertech. Hans fokus er at have et mærke pr. produkttype. Det gør ifølge Jos van Ewijk det enkelt at bestille produkter hjem og blive specialiseret og få større viden inden for de mærker, virksomheden sælger.

22. december holder han åbent hus i forbindelse med 10 års-jubilæet. Det sker mellem klokken 12-22 på adressen Stationsvej 2, Rødekro, og det er noget særligt, at forretningen nu kan runde sådan en milepæl.

- Det betyder noget med de ti år. Det har været en kamp at komme hertil. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det går godt, og jeg er stolt. Der har været modgang nok. Men når man laver noget, som folk bliver glade for, så har man ramt rigtigt, og det synes jeg, at vi har. Jeg vil vide alt om de maskiner, som vi har, ellers er det ikke værd at arbejde med. Jeg har altid gjort tingene på min egen måde, og det bliver jeg nok ved med. Vi arbejder sammen med nogle maskinforretninger, men ellers har jeg fokus på min egen forretning, siger Jos van Ewijk