42 landmænd ved Øster Alling på Djursland skal fremover køre 5.600 færre kilometer om året for at nå deres marker. Det er godt for klimaet og betyder færre traktorer på vejene. Samtidig sparer landmændene mange penge hvert år på blandt andet brændstof.

Det er resultatet af en kæmpe jordfordeling, der netop har fundet sted på Djursland, hvor 460 hektar jord har byttet hænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver rigtig god mening at samle de spredte marker mest muligt. Naboerne slipper for traktor-propper på landevejene, landmanden sparer både tid og brændstof hver eneste gang, han skal arbejde med sin jord, og klimaet kan også mærke, når de store maskiner pludselig ruller væsentligt færre kilometer om året. Derfor er jeg også glad for, at vi med tørkepakken har fundet yderligere 10 mio. kroner, så vi kan lave meget mere af denne slags jordfordeling i 2019, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Naturpakken

Jordfordelingen ved Øster Alling er finansieret af Naturpakken fra 2016, der er en aftale mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. En forudsætning for at kunne få en sådan jordfordeling har været, at der i nærheden findes et vådområdeprojekt, som er under realisering. Hermed belønnes lodsejere i de områder, hvor man etablerer vådområder af hensyn til vandmiljøet i vores fjorde. Vådområder renser vandet for kvælstof, hvilket betyder bedre levevilkår for planter og fisk.

Kvægproducent Lars Jensen er en af de 42 landmænd, der har deltaget i jordfordelingen i Øster Alling.

- Mine første beregninger viser, at jeg kan spare mindst 1.600 kr. årligt for hver hektar, som jeg får flyttet tættere på gården. Især for mig som kvægproducent har det en enorm betydning, at mine marker ligger tættere på gården og er samlet, fordi jeg producerer grovfoder, der skal slås, rives og snittes fem gange om året. Jeg håber også, at det vil blive bemærket i Øster Alling, når nu jeg ikke kommer igennem hovedgaden med alle mine maskiner flere gange om året, siger kvægproducent Lars Jensen.

Kompliceret puslespil

Jordfordeling er et kompliceret puslespil, hvor alle brikker skal falde på plads inden en bestemt tidsfrist. Ved Øster Alling har Landbrugsstyrelsen stået for forhandlingerne med de 42 lodsejere, der alle skal ende med en aftale om køb og salg af arealer, som de kan være tilfredse med, så de mange jordlodder kan skifte hænder på én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en såkaldt arronderingsjordfordeling, der går ud på at fordele jorden bedre mellem de involverede ejere.

Gårdene får dermed en bedre afgrænsning, hvor jorderne ligger mere samlet på den enkelte ejendom end før jordfordelingen.

En analyse fra landbrugets videnscenter, SEGES, viser, at en landmand kan spare mellem 100 og 300 kr. for hver kilometer, afstanden mellem gården og marken bliver reduceret hvert år. Samlet sparer det erhvervet i området ved Øster Alling for udgifter på godt 100.000 kr.