24-årige Jens Svenning Dahl fra St. Ajstrup er en beskeden mand. Så han får det til at lyde som tilfældigheder, at han blev udlært landbrugsmaskinmekaniker i efteråret 2014 fra Erhvervsskolen Aars, fik et spændende job på en farm i Montana i USA, hvor han arbejdede det meste af 2015, kom hjem og i 2016 blev civil ansat som helikoptermekaniker i Forsvaret på Flyvestation Aalborg, hvor han får efteruddannelse, så han kan overføre sine evner i at skrue og reparere på store, robuste landbrugsmaskiner til de lidt mere skrøbelige og sofistikerede helikoptere.

- Jo, det er da gået meget godt. Jeg klager ikke. Og min vej viser da i hvert fald, at en erhvervsuddannelse kan åbne døren til mange forskellige muligheder, siger Jens Svenning Dahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo så moderne at rejse ud, og en af svendene i firmaet havde været i Montana og arbejde på en planteavlsfarm, og gennem ham fik jeg kontakt til familien og tog afsted.,

Jens Svenning Dahl, helikoptermekaniker

Maskiner er fremtiden

Han synes, det er ærgerligt, at flertallet automatisk vælger gymnasiet, selv om der er stor efterspørgsel på faglærte. Selv var han aldrig i tvivl om, at han ville arbejde med maskiner.

- Jeg er opvokset på en slægtsgård og har altid haft en fascination af store maskiner, så det er nok derfor. Jeg tog på efterskole efter 9. klasse, og her blev jeg klar over, at der fandtes en landbrugsmaskinmekanikeruddannelse. Jeg begyndte på grundforløbet for at snuse til det, og derfra var der kun en vej, og det var fremad. Jeg var med det samme bidt af det, fortæller Jens Svenning Dahl.

Netop nu er der rigtig gode praktikmuligheder for landbrugsmaskinmekanikere, men da Jens Svenning Dahl skulle i praktik, var situationen lidt anderledes. Så han startede i skolepraktik i en lille virksomhed. Samtidig sendte han en del ansøgninger afsted, og en dag blev han ringet op af en af landets største maskinforhandlere - Farmas - og han blev ansat og udlært i virksomheden, hvor de bare på værkstedet var 20 mand. Her havde han både fingrene helt nede i olien og skulle arbejde meget med computerteknologi i forhold til fejlfinding og reparationer på maskinerne.

Fra uddannelse til USA

Da Jens Svenning Dahl blev færdiguddannet sprang han på en chance for at komme til USA og arbejde et lille års tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo så moderne at rejse ud, og en af svendene i firmaet havde været i Montana og arbejde på en planteavlsfarm, og gennem ham fik jeg kontakt til familien og tog afsted. Her hjalp jeg både med at reparere landbrugsmaskiner, køre lastbiler men også med alt fra at så, sprøjte og høste. Det var en kæmpe oplevelse at komme derover og møde nye mennesker, prøve nye ting samt blive bedre til engelsk. Og det var helt klart min uddannelse, der gav mig muligheden for det. Farmen ville helst have folk, der havde håndelag og forståelse for landbrug og maskiner, så de ikke splittede alt ad, fortæller han.

Fik chance

Da han kom hjem fra USA, stod han igen med en hel masse muligheder og kunne ikke rigtig finde ud af, hvad han ville. Men så faldt han over en annonce fra Forsvaret, der søgte helikoptermekanikere. Han sendte en ansøgning, og kort tid derefter ringede de ham op.

- Kravet var, at man skulle have en håndværksmæssig baggrund, og så står Forsvaret for, at man får en flyteknisk uddannelse. Så nu er jeg altså helikoptermekaniker og i fuld gang med en masse kurser. Helikoptere og landbrugsmaskiner er jo ikke helt det samme, og man skal også lære en hel masse om sikkerhedskravene, som ens arbejde skal leve op til. Det er super spændende, fortæller han.

Jens Dahl er sikker på, at grunden til, at langt de fleste vælger en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, er, at hverken de unge eller deres forældre ved nok om erhvervsuddannelser. Derfor håber han med sin historie at kunne inspirere langt flere til at se, hvilke gode praktik-, job- og videreuddannelsesmuligheder, der ligger i at uddanne sig som for eksempel landbrugsmaskinmekaniker, kok, VVS-energiuddannet, kontoruddannet, struktør eller en af de andre 103 erhvervsuddannelser, der findes.

- Jeg havde ikke set det komme, da jeg begyndte på landbrugsmaskinmekaniker-uddannelsen, at det både var adgangsbilletten til et spændende udenlandsophold og et udfordrende job som helikoptermekaniker. Det håber jeg, både unge og deres forældre - som jo altid er dem, der rådgiver deres børn om uddannelse - kan blive inspireret af. Og jeg håber, de vil tjekke den forældrekampagne, der kører lige nu, som hedder Ditbarnsfremtid.dk, som netop fortæller forældre om alle de mange muligheder, der ligger i erhvervsuddannelserne, siger han.