Med John Deere Machine Sync kan en tommelfinger styre fart og position på en John Deere traktor, man ikke selv sidder i.

- Du kan se, jeg bruger min højre tommelfinger til at trykke på kontakterne på min CommandArm, og så kører traktoren enten hurtigere eller langsommere, viser mejetærskerpilot Brian Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er ved at høste vinterhvede med en John Deere S690 i mejetærsker med 35 fods skærebord, og det går hurtigt med at fylde tanken. Udbyttet er nemlig omkring ti ton pr. hektar på marken i udkanten af Randers. I John Deere R8345 traktoren er Mick Jensen pilot, men han skal sådan set ikke gøre andet end at blive siddende i sædet. Rattet er nemlig klappet helt op, og han skal ikke bekymre sig om farten.

- Det er Brian, der helt og holdent styrer traktoren, når han tømmer korntanken på mejetærskeren, konstaterer Mick Jensen.

Men hvad skal det til for? Mick Jensen er jo en erfaren traktorpilot og kan nok finde ud af at køre ved siden af en mejetærsker, der tømmer korntanken under kørslen.

- Der er flere rigtig gode fordele ved det her, mener han efter at have kørt med systemet i høsten 2015. Det samme mener Brian Nielsen på mejetærskeren.

De to piloter arbejder for Carl Johan Schultz, Vindbylund, der ligger i Gjerlev J nordøst for Randers. Her er der en stor planteavl på cirka 1.200 hektar og produktion af cirka 5.000 slagtesvin årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mest effektive udnyttelse af en mejetærsker er selvfølgelig, når den har fuldt skår og ikke skal holde stille for at tømme korntanken.

Derfor skal der køres ved siden af med en traktor og kornvogn. Førhen var det heller ikke noget problem, fordi traktorpiloten som regel sad så højt, at han overskue vognen fra førersædet. Men i dag er mange vogne så høje, at traktorføreren blot kigger direkte ind i vognens forreste sidefjæld. Så er det stort set umuligt at holde øje med hvor meget korn, der er i vognen.

- Det bliver ekstra svært, når man har sollys lige ind i bagruden, eller når det er blevet mørkt, forklarer Mick Jensen af erfaring.

- Jeg kan sagtens se hvor meget, der er fyldt i vognen. Med John Deere Machine Sync kan jeg så styre farten på traktoren, så vognen bliver fyldt maksimalt i hele dens længde, siger Brian Nielsen.

Nem at bruge

Betjening af Machine Sync sker fra CommandCenter touchskærmen, hvor informationer om opgaverne også bliver vist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel indstiller Brian Nielsen, hvor stor afstanden skal være til traktor og vogn, som så vil køre konstant parallelt med mejetærskeren.

- Det er derfor, jeg blot skal koncentrere mig om at give traktoren mere eller mindre fart for at fylde kornvognen helt, viser han.

Ovre i traktoren hos Mick Jensen kan man til gengæld følge med i hvor meget afgrøde, der er i mejetærskerens korntank.

- Hvis der kørte flere mejetærskere med systemet, ville jeg endda kunne se hvor meget, der er i hver deres korntank, forklarer han.

På den måde kan han planlægge sin kørsel helt optimalt, så ingen af mejetærskerne skal holde stille, fordi korntankene bliver fulde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan også kalde på kornvognen, hvis jeg gerne vil have tømt min korntank, siger Brian Nielsen.

To traktorer

Carl Johan Schultz skal have kørt gylle på sin vinterraps her i efteråret.

- Til det kan vi også med stor fordel bruge John Deeres Machine Sync, fortæller han.

Systemet kan nemlig udveksle oplysninger online mellem hans to John Deere R8345 traktorer, der er spændt for hver sin gyllevogn.

Når gyllen lægges ud, registrerer AMS-skærmen helt af sig selv, hvilken del af marken, som bliver dækket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan også se det på skærmen, fordi det dækkede område bliver farvet blåt, viser Mick Jensen på CommandCenter skærmen.

Dermed kan den ene gyllevogn køre videre fra det sted, hvor den anden holdt med at lægge gylle ud.

- Både i dagtimerne, men selvfølgelig især i nattetimerne, er det en kæmpe fordel, at systemet ved hvor langt, vi er nået, konstaterer han.

John Deere Machine Sync kan også bruges sammen med sektionsafblænding, hvor det er muligt - og igen også mellem flere enheder, der kører samtidig.

Desuden kan det udover til udlægning af gylle også bruges til alle mulige andre opgaver, hvor flere enheder kører sammen.