Forhåbentlig vil flere japanere snart stille sulten i dansk bacon, slukke tørsten i dansk juice eller nyde et stykke dansk lakrids til den søde tand.

I sommer blev EU og Japan enige om en frihandelsaftale, og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er i disse dage i Japan for at mødes med japanske kollegaer og se, hvordan danske fødevarevirksomheder bedst muligt kan bruge den nye frihandelsaftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danske virksomheder får mulighed for at tjene penge og hyre flere folk derhjemme. Det kommer os alle sammen til gode. Danske fødevarer er kendt over hele verden for kvalitet og bæredygtighed, og det er egenskaber, som den almindelige japaner kigger efter i køledisken. Det er vanskeligt at sige præcis, hvad aftalen får af betydning i kroner og øre, men potentialet er der i høj, høj grad,? siger Jakob Ellemann-Jensen.

Frihandelsaftalen slår på sigt en streg over stort set al told og fjerner en lang række såkaldte tekniske handelshindringer mellem Japan og EU.

Det bliver helt lavpraktisk nemmere for virksomhederne at handle med Japan. De danske produkter bliver også billigere i Japan, fordi der ikke længere vil være den samme told på dem. Et af de næste skridt bliver om at få danske virksomheder til at bruge frihandelsaftalen og de toldfrie kvoter, der ofte vil blive administreret således, at de lande, som først henvender sig til Japan får kvoterne.

- Jeg møder stor velvilje i Japan over for Danmark og danske produkter. Nu handler det om, at vi over for japanerne markerer, at der er en dansk velvilje til at eksportere fødevarer til Japan. Samtidig skal vi fra politisk side gøre det lettere for vores virksomheder at kunne benytte de nye muligheder, som frihandelsaftalen giver os, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Allerede i august annoncerede Danish Crown, at de ville hyre 100 nye medarbejdere til deres slagteri ved Sønderborg for at efterkomme den stigende japanske efterspørgsel på dansk kød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frihandelsaftalen træder i kraft i starten af 2019, hvis den som forventet bliver vedtaget i EU-parlamentet og i det japanske parlament. Det vil betyde, at alle toldbarrierer for forarbejdet kød forsvinder i løbet af de næste 10-14 år.