Kun én dråbe blod kan koste 30 milliarder. Sådan skriver Seges Svineproduktion på sin hjemmeside. Nu går næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, ud med en advarsel til alle jægere.

-Som svineproducent og jæger har vi et et særligt ansvar for, at der ikke kommer sygdomme som Afrikansk svinepest ind i landet, når vi går på jagt i udlandet, siger Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afrikansk svinepest har spredt sig i Polen og de baltiske lande. Det er derfor meget vigtigt at tage forholdsregler, hvis man som jæger går på jagt i disse områder. Et udbrud kan i værste fald koste op mod 30 milliarder kroner i tabt eksport af svinekød.

Stor smitterisiko

Afrikansk svinepest er en meget smitsom virussygdom hos såvel vild- som tamsvin. Siden 2008 har sygdommen spredt sig i Østeuropa med udspring fra Georgien. Hvert år spredes smitten yderligere.

Virus fra Afrikansk svinepest kan ikke smitte mennesker, men jægere har stor risiko for at slæbe smitten med til Danmark, når vildsvinekødet bringes med hjem. Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark, men et udbrud vil lukke alle eksportmarkederne for svinekød, advarer Seges.