Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Interesse for pickup-river i Danmark er stignende

Af Morten Damsgaard - 27. mar. 2018 KL. 13:55

  • ww285818_1
  • ww285818_2

Højere kapacitet på efterfølgende maskine, samt stor kapacitet er faktorer vækker stor interesse for valget af pickup rive frem for traditionelle centerrive.

I jagten på højere foderkvalitet i kløvergræsset kan pickup-riven være en god investering, da maskinens evne til skånsomt at løfte græsset op fra græsmarken og aflevere det i et skår sikre alt andet end lige mindre jord og andre urenheder i skåret, end når græsset bliver trukket hen over marken af en centerrive, for på den måde at ende i et skår.

Pickup-riverne er dog ofte blevet forbundet med en væsentlig merudgift til investering og vedligehold af den mere kompliceret maskine, end en traditionelle centerrive.

- Vi oplever dog en større og større interesse for pickup-riverne, som ikke kun skyldes, at mange maskinstationer kan sikre en bedre græskvalitet hos deres kunder, men også udfra det synspunkt, at en pick-up rive er med til at hæve kapaciteten på andre maskiner på græsmarken, fortæller Robert Vemmelund produktchef hos Maskinhandlerens Indkøbsring (MI).

Høj fart

Han påpeger det faktum, at en højere mer-pris ikke nødvendigvis er lig med en dyere investering:

- Ifølge vores danske kunder, så har pickup-riven en langt højere kapacitet sammenlignet med en to-rotors rive med samme arbejdsbredde, fortæller Robert Vemmelund.

Han fortæller om kunders fremkørselshastighed, som i gennemsnittet er 30 til 60 procent højere end en tradionel rive, som dog afhænger af afgrøde og mængde der køres i.

- Generelt har den store mængde en stor indvirkning på fremkørselshastigheden på en traditionel rive, mens det på pickup-riven ikke har den store betydning.

Billigere finsnitning

Foruden en hurtigere fremkørselshastighed på pickup-riven, så har maskinen også den fordel, at den aflevere materialet i et mere luftigt og ensartet skår til den efterfølgende maskine, som enten kan være en presser eller en finsnitter.

- Det betyder helt konkret at hastigheden på finsnitteren kan øges, og vi oplever at der konkret er tale om forøgelse af hastigheder på mellem to og tre kilometer i timen, fortæller han.

Han påpeger også slidtagen i de efterfølgende maskiner, som bliver reduceret på grund af et renere materiale.

- Der vil ikke være samme aski-indhold i skåret, som vil slide knivene på finsnitteren eller presserens snitter, og det er også værd at have med i overvejelserne, når man påtænker investering af ny pickup-rive.

Fleksibel løsning

Kuhn viste på Agritechnica den nye Merge Maxx 950, som er en 9,5 meter pickup-rive, som ifølge Robert Vemmelund har mange fleksible løsninger.

- Arbejdsbredden kan let tilpasses efter behovet, de to pick-up-enheder med hydraulisk trukket bånd kan trinløst justeres fra kabinen, for at tilpasse skår eller arbejdsbredden. Chaufføren kan let fra traktorkabinen bestemme hvor materialet skal placeres, så det giver mening i forhold til efterfølgende maskine der samler den sammenrevne afgrøde op, som centerlevering, kombineret center- og sidelevering eller som sidelevering til enten en eller begge sider, fortæller han.

Selve pickup-delen har ruller, som sørge for at holde på afgrøden, så den sikre en ensartet levering til båndene.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame