Når høsten er i hus, og tørringen skal i gang, betyder det ikke, at man bare kan sætte sig i sofaen med benene oppe. Der er meget, der kan gå galt - og med kornet eller frøene på lageret, er det jo årets indtægt, der er på spil.

Løkkes Maskinfabrik har lanceret et produkt, der kan give en roligere nattesøvn fremover. Det nye intelligente tørresystem er blevet tildelt tre nyhedsstjerner ved Agromek, og produktet vandt også en Agromek Award.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores system er til for at give landmanden ro. Med systemet kan man overvåge tørringen på flere lagre og satelitejendomme direkte fra en smartphone, så man slipper for at køre rundt og holde øje, inden man går til køjs, siger Jacob Aarlit Gade, der er projektkonsulent hos Løkkes Maskinfabrik.

Det er muligt at styre og overvåge flere tørrerier med en og samme styring. Med smartphone og tablet kan tørrerierne fjernstyres, og der kan modtages alarmer døgnet rundt.

Plantørringssystemet har fået navnet Multicontroller, og hvis man ikke bruger sin smartphone eller tablet til at styre enheden, er der monteret en ni tommer touchskærm.

Planlagte forløb

Med en ny styring til korntørring er det muligt at fastlægge et tørreforløb på forhånd og endda få tørreanlægget til at stoppe, når afgrøden er tør.

Ved tørring anvendes der for det meste blæsere med fast omdrejningstal og ydelse. Det kan medføre, at der bliver anvendt større blæserydelse end nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det problem løser den intelligente tørreristyring. Ved hjælp af trykmåling i hovedkanalen kan styringen regulere blæserydelsen, efter hvor let eller svært det er at blæse gennem afgrøden, eller hvor stort eller lille parti, der skal tørres. Den intelligente styring kan dermed nedsætte strømforbruget.

- Efterhånden som afgrøden bliver mere tør, bliver den lettere at blæse igennem, og så nedjusteres blæserhastigheden automatisk. Det kan skære et sted mellem 20 og 25 procent af energiforbruget, hvis det bruges korrekt, siger Jacob Aarlit Gade.

Øget dokumentation

Med Multicontroller er det muligt at dokumentere afgrødens temperatur siden høsttidspunktet ved hjælp af et antal temperaturfølere, som måler afgrødens aktuelle temperatur. Informationerne gemmes så en eventuel køber kan se temperaturudviklingen.

- Det er dejligt for landmanden, at man kan fremvise dokumentation for, at årets høst har været opbevaret forsvarligt, så man kan få den bedste pris, siger Jacob Aarlit Gade.