Er det rimeligt, at økologiske producenter af frugt risikerer at få deres høst kasseret, fordi den indeholder rester af prosulfocarb, som stammer fra andre producenters brug af det pågældende sprøjtemiddel, vel at mærke uden at kunne få erstatning for det lidte tab?

Det synes Per Clausen fra Enhedslisten er et problem, og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) giver ham ret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er helt enig i, at det er et problem, hvis de økologiske avlere får deres høst forurenet med sprøjtemidler, som stammer fra andre producenters brug. Forbrugere, som køber økologisk, skal kunne regne med, at produkterne er økologiske og ikke forurenede med sprøjtemidler - selv om der er tale om lave koncentrationer, og det ikke udgør et sundhedsmæssigt problem. Vi skal holde fast i troværdigheden for vores økologiske produktion. Derfor skal vi have stoppet den utilsigtede forurening, siger ministeren.

Handlingsplan

Producenten af det pågældende stof har ifølge Kirsten Brosbøl sammen med Videncentret for Landbrug udarbejdet en handlingsplan, som blandt andet skal sikre, at brugerne af de pågældende sprøjtemidler får information om, hvornår produkterne kan anvendes, og sprøjtetekniske forhold, der kan begrænse problemet:

- Der er altså på den korte bane initiativer i gang for at mindske problemet inden dette års sprøjtesæson i efteråret. Hvis det ved kontrollen af frugt i efteråret 2014 viser sig, at de nuværende initiativer ikke er tilstrækkelige, er jeg indstillet på at se på andre løsningsmuligheder og krav, herunder mulighederne for lovkrav til sprøjtedyser, oplyser miljøministeren.

Ny etiket godkendt

Miljøstyrelsen har netop godkendt en ny etiket for midler med prosulfocarb, som blandt andet giver anvisninger om under hvilke forhold, der må sprøjtes med midlerne, og hvilket sprøjteudstyr, der skal anvendes.

Der er foretaget en række stramninger i anvisningerne, som alle skal begrænse afdrift og fordampning og dermed minimere risikoen for forurening af andre afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kirsten Brosbøl vil i øvrigt efter sommerferien indkalde til et møde med både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer, hvor sagen omkring erstatning kan drøftes.

Der er ikke i dag mulighed for at sikre erstatning eller kompensation til økologiske producenter, der får sin høst kasseret på grund af prosulfocarb, men Økologisk Landsforening vil søge landbrugets Promilleafgiftsfond om kompensation.