Det har vakt opmærksomhed, at de tre øvrige borgerlige oppositionspartier - Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative - har præsenteret et fælles landbrugsudspil uden Liberal Alliance. Men det gør ikke LA's miljøpolitiske ordfører Villum Christensen noget.

- Man kan sige, at vi er holdt uden for den kronik, der blev offentliggjort i Jyllands-Posten, men vi har selv fremsat et forslag i samme retning. Vi er nok lidt mere konkrete, idet vi tager udgangspunkt i ligevægtsprincippet, så det kvælstof, der tilgår planterne, skal svare til det kvælstof, der efterlades. Derved sikrer vi os hele tiden at kunne anvende så meget kvælstof som muligt uden at skade naturen. Det helt afgørende er, at man ikke kan godtgøre, at der er en sammenhæng mellem reduktionen af kvælstof i landbruget og tilstanden på kysterne, i åer og vandløb. Alligevel har man hele tiden strammet skruen, mens vi vil måle tingene og være sikre på, at vi ikke rammer et erhverv uden, at det er årsag til miljøproblemer, siger Villum Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overreguleret

Han mener, at landbruget er blevet alt for overreguleret.

- Det anvender 18 procent mindre kvælstof med det resultat, at vi ikke engang kan bage brød fra vores eget korn, men må importere korn med tilstrækkeligt proteinindhold. Vi kan heller ikke fodre vores egne svin, men må hente soja i Sydamerika. Det kan næsten ikke være mere paradoksalt, at et landbrugsland hverken kan sørge for kød eller brød. Det er horribelt, og det skyldes, at vi har lagt overliggeren for kvælstofreduktion meget højere end vore konkurrenter, siger Villum Christensen til Maskinbladet.