925 registrerede salmonellapatienter. Sådan lyder optællingen fra Statens Serum Institut (SSI), der netop har offentliggjort tallene for, hvor mange forbrugere der sidste år blev registreret som smittede med salmonella. Det skriver miljø- og fødevareministeriet på deres hjemmeside. Salmonella havde sin storhedstid i 90'erne, hvor æg og kød var de primære smittekilder.

- Nu ser vi resultaterne af det lange, konstruktive samarbejde mellem myndigheder, erhverv og forskningsinstitutioner, der har været for at undgå salmonellasmitte i Danmark. Vi skal helt tilbage til 1984 for at finde et tilsvarende flot lavt niveau af salmonellasyge, som det vi ser lige nu, forklarer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal helt tilbage til 1984 for at finde et tilsvarende flot lavt niveau af salmonellasyge,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister.

Danske erfaringer vigtige

De danske erfaringer med bekæmpelse af salmonella har stor betydning for Danmarks indflydelse på det internationale arbejde, herunder EU-arbejdet med fælles regler på området. I 2014-2015 stod Danmark, sammen med USA, i spidsen for udarbejdelsen af en vejledning om kontrol af salmonella i svine- og oksekød, i regi af Codex Alimentarius - et organ under WHO.

- Arbejdet med handlingsplanerne op gennem 80'erne, 90'erne og efter årtusindeskiftet dokumenterer, at vi med en fælles og målrettet indsats i hele kæden fra jord til bord formår at få en genstridig bakterie som salmonella under kontrol. De erfaringer skal vi fortsætte med at drage nytte af også i kampen mod campylobacter. Her har vi stadig en stor udfordring med at reducere antallet af syge, siger Esben Lunde Larsen.

Halvdelen af de sygdomstilfælde, der registreres i Danmark, skyldes smitte hentet på udlandsrejser. Hvor mange forbrugere der reelt bliver syge med salmonella, er dog forbundet med en vis usikkerhed, da langt fra alle søger læge, hvis de bliver smittet med salmonellabakterien.